Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятні дати з історії рідного краю. 80 років тому села нашої громади були визволені від фашистських загарбників у період Другої світової війни.

Дата: 09.04.2024 09:28
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Шановні жителі громади!

Наближаються дати, які мають велике історичне значення. 80 років тому села нашої громади були визволені від фашистських загарбників у період Другої  світової війни.

4 квітня 1944 року військами 3 – го Українського фронту розпочалося визволення Гросулівського району Одещини від німецького–фашистських загарбників. Впродовж семи діб тривали запеклі бої, в яких брали участь 107– ма Першотравнева та 19 – та стрілецька дивізії, 315 – й стрілецький полк,    Гвардійський мінометний полк « катюш », 69 – й автополк, 3 – тя Чапаївська Червонопрапорна орденів Суворова, Кутузова, Богдана Хмельницького танкова бригада 23 – го окремого танкового корпусу. Завдяки воєнній операції 10 квітня 1944 року були визволені села Новосавицьке та Великоплоске. 11 квітня 1944 року були визволені села Тростянець і Слов’яносербка.

При визволенні сіл нашої громади загинули близько 210 воїнів радянської армії, які здійснили безсмертні подвиги, кладучи на вівтар визволення наших сіл найдорожче - своє життя. Вони були поховані на сільських кладовищах. Згодом місцевою владою було прийнято рішення перепоховати воїнів у спільну могилу і  встановити пам’ятники загиблим солдатам та воїнам-односельцям. У 1953 році в селі Великоплоске пройшло урочисте відкриття Пам'ятника воїнам-односельцям, Братської могили 40 радянських воїнів, загиблих при звільненні села Великоплоске у квітні 1944 р. У 1972 році у центрі села Новосавицьке відбулось відкриття  Пам'ятника воїнам - визволителям села Новосавицьке в квітні 1944 р. та воїнам-односельцям, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни. В селі Слов’яносербка у 1953-1954 роках було перезахоронення воїнів з сільського кладовища в братську могилу, яка була розташована в центрі села по вулиці Шкільна. В 1955 році на десятиріччя перемоги був встановлений обеліск на братській могилі силами    жителів села. В 1972 році на братській могилі був поставлений  пам'ятник воїнам-односельцям, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни. В селі Тростянець перший пам’ятник  воїнам-визволителям і односельцям, які загинули у боях за свободу та незалежність Батьківщини  в 1941-1945 р., був збудований майстрами будівельної бригади  колгоспу у 1947 році. В  60-ті роки в селі збудували новий пам’ятник воїнам-односельцям, загиблим у роки Великої Вітчизняної війнибратської могили 43 радянських воїнів, загиблих при звільненні села Тростянець.

 Минуть роки, а в серцях вдячних нащадків не згасне пам'ять про героїчний подвиг українського народу в роки Другої світової війни .

 

На території громади заплановано проведення заходів до Дня визволення сіл від німецько-фашистьских загарбників. 

10.04.2024 Історична фотовиставка «Ми пам’ятаємо» до Дня визволення села Великоплоске від німецько-фашистських загарбників.  

Місце проведення: КЗ «Публічна бібліотека Великоплосківської сільської ради».

Урочисте покладання квітів до пам’ятника воїнам-односельцям, Братської могили 40 радянських воїнів, загиблих при звільненні села Великоплоске у квітні 1944 р.

10.04.2024 Історична фотовиставка «Ми пам’ятаємо» до Дня визволення села Новосавицьке від німецько-фашистських загарбників  .

Місце проведення: Новосавицька філія Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради.

Урочисте покладання квітів до пам’ятника воїнам-односельцям, воїнам визволителям, загиблим при звільненні села Новосавицьке у квітні 1944 р.

 

11.04.2024  Історична фотовиставка «Ми пам’ятаємо» до Дня визволення села Тростянець від німецько-фашистських загарбників  .

Місце проведення: Тростянецька філія Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради.

Урочисте покладання квітів до пам’ятника воїнам-односельцям, Братської могили 43 радянських воїнів, загиблих при звільненні села Тростянець у квітні 1944 р.

11.04.2024 Історична фотовиставка «Ми пам’ятаємо» до Дня визволення села Слов’яносербка від німецько-фашистських загарбників  .

Місце проведення: Слов’яносербська філія Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради.

Урочисте покладання квітів до пам’ятника воїнам-односельцям, Братської могили 59 радянських воїнів, загиблих при звільненні села Слов’яносербка у квітні 1944 р.

 

Запрошуємо жителів громади прийняти участь у заходах в зручний для вас час і пам’янути молитвою всіх захисників нашої Батьківщини, які віддали своє життя за світле майбутнє України.

 Світла пам'ять нашим героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень