Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Як працюватиме електронний реєстр “Оберіг”

Дата: 05.04.2024 12:26
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Закон №10062 про створення єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних, призовників, резервістів “Оберіг” Верховна Рада прийняла 16 січня 2024 року, після у документі усунули неузгодження, і 2 квітня його підписав Президент України Володимир Зеленський ✍️

👉 Головне завдання реєстру – зменшити кількість помилок внаслідок людського фактору і заощадити ресурси, а також нівелювати корупційні ризики.

Держатель Реєстру — Міністерство оборони, розпорядники реєстру — Генеральний штаб Збройних сил України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Міністерства оборони, ТЦК та СП як органи ведення реєстру.

🪖 Міноборони отримає дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, Міністерства Охорони Здоров’я, Міністерства юстиції України, Міністерства Внутрішніх справ, Центральної Виборчої Комісії, Держміграційної служби та інших відомств.

👇 До реєстру будуть внесені наступні дані:

🔵Паспортні данні, тобто прізвище, ім’я, по-батькові дата народження, місце проживання, сімейний стан;

🟡Реєстраційний номер облікової картки платника податків;

🔵Місце роботи;

🟡Відомості про освіту;

🔵Досвід роботи за спеціальністю, проходження програм підвищення кваліфікації, перепідготовки;

🟡Стан здоров’я;

🔵Судимість;

🟡Форму навчання для здобувачів освіти;

🔵Переміщення на тимчасово окуповану територію України (дата та напрямок) та інформація про особу, зниклу безвісти за особливих обставин;

🟡Відомості про посвідчення водія;

🔵Володіння іноземними мовами;

🟡Дозволи на зберігання та носіння зброї;

👆 І це не вичерпний список.

Також він буде містити службові дані, серед яких: про проходження служби, участь в бойових діях, військове звання, військова спеціальність, ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я та інше. Фактично, це електронний “військовий квиток”. Також через “Оберіг” можна буде забронювати громадянина від військової служби.

💻Інформація міститиметься в електронному кабінеті військовозобов’язаного. Увійти в кабінет можна буде за допомогою електронного підпису чи іншого засобу електронної ідентифікації.

🙅‍♂️ Внесена до реєстру інформація конфіденційна. Нерозголошення гарантується державою. Вносити в реєстр відомості про членів сім’ї військовозобов’язаного, призовника, резервіста без згоди людини, про яку надається інформація, забороняється.

📭 Реєстр полегшить роботу з мобілізації. Наприклад, якщо людина зареєстрована в одному місті, а фактично проживає, працює, та сплачує податок на дохід фізичних осіб в іншому, органи ведення реєстру, тобто ТЦК та СП, можуть проінформувати роботодавця військовозобов’язаного, що йому необхідно звернутися в ТЦК та СП за місцем проживання.

💻 Також згідно закону, буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Він значно полегшить процедуру отримання статуса учасника бойових дій, члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, відповідних пільг та виплат. З’явиться можливість надання статусу учасника бойових дій онлайн за наявності необхідних даних в системі. Адже, за даними Міністерства оборони України, починаючи з 24 лютого 2022 року та станом на серпень 2023 року лише 95 846 осіб, які боронили Україну під час повномасштабної агресії російської федерації, отримали статус учасника бойових дій.

📑 Це вкрай низький показник, оскільки процедура надання статусу учасника бойових дій сьогодні є складною та довготривалою, зокрема через велику кількість потрібних документів та бюрократичних процедур. “Оберіг” має виправити цю ситуацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень