A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ВЕЛИКОПЛОСКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ЗАСТЕРІГАЄ ВІД ЗЛОВЖИВАНЬ ОСІБ ЗІ СТАТУСОМ ВПО

Дата: 28.03.2024 14:45
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

ВЕЛИКОПЛОСКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЗАСТЕРІГАЄ ВІД ЗЛОВЖИВАНЬ ОСІБ ЗІ СТАТУСОМ ВПО

З метою унеможливлювання випадків зловживань статусом внутрішньо переміщених осіб та правом на отримання державної допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, нагадуємо, що  Державна допомога надається лише тим, хто її потребує. Наприклад, людина зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа, але виїхала за кордон. Тобто, перебуваючи за кордоном й отримуючи допомогу там, додатково отримує гроші як внутрішній переселенець. Коли людина виїхала за кордон, вона не може отримувати державну допомогу ВПО. Так само, коли особа повернулася додому і продовжує отримувати допомогу як внутрішній переселенець.

Станом на 28.03.2024 року на території Великоплосківської сільської ради перебувають 9 сімей внутрішньо переміщених осіб, з них 10 – діти, 12 –дорослі. 

Зареєстровані переселенці отримують від держави допомогу. Проте, порушення чинного законодавства та зловживання статусом ВПО передбачає відповідальність. Основна санкція за подібне порушення – повернення виплачених коштів.

Відповідно до діючого законодавства, внутрішньо переміщені особи повинні обов’язково повідомляти про зміну місця проживання в управління соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання. У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання ВПО зобов’язана повідомити про це не пізніш як за 3 дні до дня від’їзду.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам", Уряд вжив заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО. Якщо людина не проживає постійно на одному місці більше 10 днів, тоді соціальна сервісна служба має право скласти відповідний акт. Якщо такі випадки неправомірних виплат будуть зафіксовані, то треба буде повертати кошти, щоб відшкодувати збитки державі.

Процедуру зняття з обліку переселенців спрощено. Для цього не треба нікуди йти, можна зробити це онлайн. Якщо людина змінила місце проживання, то їй треба знятися з попереднього місця реєстрації та зареєструватися за новим в застосунку «Дія».

Для отримання детальних роз’яснень звертайтеся за телефоном:
(048 59) 2-85-07


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень