A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Іван Мазепа: гетьман і поет

Дата: 20.03.2024 14:59
Кількість переглядів: 133

20 березня виповнюється 385 років від дня народження Івана Мазепи – гетьмана Війська Запорозького, полководця, мецената, князя Священної Римської Імперії.

Фото без опису

Тростянецька бібліотека підготувала інформаційний стенд:»Україна Гетьмана Мазепи» та за допомогою відео презентації знайомила з образом Івана Мазепи як політичного діяча та поетичним талантом гетьмана.

Мазепа прагнув об’єднати українські землі в єдиній державі, відродити авторитет гетьманської влади. Період правління Мазепи характеризувався економічним та культурним розвитком України-Гетьманщини, зміцненням міжнародного іміджу.

За прагнення звільнити Україну з-під влади Московії Мазепа став героєм для українських патріотів, а вороги протягом століть називають його зрадником, обплутують брехнею.

Іван Мазепа мріяв про вільну, незалежну країну з високою культурою, багатим духовним життям, міцною релігією, передовою освітою, мистецтвом та літературою. Він і сам був талановитим поетом. Його поезії наповнені патріотичними мотивами, уболівання за долю України. 

Відома поезія Мазепи «Дума», яка закликає до єднання проти ворогів і заради добробуту України, закінчується фразою: «Нехай вічна буде слава, же през шаблі маєм права!»

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень