Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Стратегії реформування системи шкільного харчування у закладах загальної середньої освіти Великоплосківської сільської ради

Дата: 16.03.2024 15:54
Кількість переглядів: 381

Одним із основних напрямів роботи щодо збереження здоров’я дітей є забезпечення харчуванням школярів та вихованців навчально-виховних закладів. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання санітарно-гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режиму в закладах освіти є основними умовами для нормального росту і розвитку дітей, підвищення опірності дитячого організму до захворювань. Враховуючи державну політику у шляху до реформування системи шкільного харчування, сільська рада впевнено рухається до організації першого опорного харчоблоку територіальної громади на базі Великоплосківського ОЗО-ліцею.

Саме із цією метою 15 березня 2024 року до Великоплосківської сільської ради завітали начальник Роздільнянського Управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олег ГНИСЮК та представники його управління.

Начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Великоплосківської сільської ради Володимир ЯРОЧКІН провів засідання за участю комісії Держпродспоживслужби , директорів шкіл, завгоспів та кухарів. Розглядалися питання потреби в професійному обладнанні його технічного обслуговування, проведення ремонтних робіт та найголовніше проекту модернізаціїмережі харчоблоків.

Також жвавою була дискусія стосовно вартості та якості продукції, яка надається постачальниками, адже географічне розташування закладів освіти а також стан дорожнього покриття значною мірою впливають на розрахунки логістики та зменшують кількість підприємств(підприємців) які можуть запропонувати конкурентні ціни на продукти харчування відповідно до середніх споживчих цін розміщених на порталі Державної служби статистики України по регіонам.

Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

У супроводі секретаря сільської ради Сергія ШЛЮШКІНА та начальника відділу освіту Володимира ЯРОЧКІНА, комісія відвідала Великоплосківський ОЗО-ліцей, його виробничі потужності. А саме, особлива увага зверталася на організацію роботи харчоблоків та впровадження системи НАССР. Безсумнівно, введення системи НАССР у закладах освіти є обов`язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію, як керівництву, так і споживачам, у дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в садках і школах.

Загалом на оновлення матеріальної бази харчоблоків закладів освіти сільської ради депутатським корпусом у 2022-2023 році виділено близько 500 тис.грн., крім цього за підтримки Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації у 2023 році отримано фінансову допомогу для покращення умов шкільної їдальні опорного закладу освіти від ЮНІСЕФ, в розмірі 2000 доларів США. Також відповідно до розпорядження сільського голови Івана БАТУРІНА «Про затвердження операційного плану заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування у закладах загальної середньої освіти Великоплосківської сільської ради на 2024 рік» враховано потребу у проходженні курсів підвищення кваліфікації (навчанні) працівників харчоблоків закладів освіти сільської ради, які відбудуться на базі Подільського професійного ліцею за програмою Великомихайлівського центру зайнятості. Крім того завершено ремонтні роботи приміщень харчоблоку опорного закладу освіти, розширено зону гарячого цеху а також переглянуто розміщення інших потужностей (приміщень) кухні, що в свою чергу забезпечить виконання принципів НАССР.
 

З початку 2024 року сума шкільного обіду на одного учня не перевищує - 45 грн, продовжуючи тенденцію попередніх років місцевий бюджет компенсує повну вартість обіду адже враховуючи як воєнний стан, так і фінансову спроможність соціально незахищених верств населення, переважна більшість яких проживає саме в сільських населених пунктам, неможливо розділяти якість надання освітніх послуг, в тому числі у частині харчування – саме такої позиції дотримується сільський голова Іван БАТУРІН.
Фото без опису

Під час обстежень надавались консультації та рекомендації, фахівці відповідали на запитання керівників шкіл та працівників харчоблоків. За результатами роботи та обговорень визначено подальші першочергові кроки, які допоможуть у реалізації оперативного плану Стратегії. Вдячні керівнику та працівникам Роздільнянського управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області за тісну співпрацю та надану професійну методичну допомогу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень