Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Оцінка потреб дітей та сімей з дітьми

Дата: 04.03.2024 09:06
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

 

✨Оцінка потреб дітей та сімей з дітьми є надзвичайно важливою умовою для надання якісних соціальних послуг. Концепція оцінки побудована на Моделі оцінки потреб дитини та її сім’ї, що була розроблена Департаментом охорони здоров’я Об’єднаного Королівства Великої Британії та Ірландії. Графік цієї моделі можна побачити на картинці👇

⚡️Ця модель дозволяє фахівцям з соціальної роботи, психологам та всім дотичним фахівцям зі сфери охорони дитинства зрозуміти потреби дитини та сприятливі умови для її виховання і розвитку, в яких би середовищах вона не виховувалася.

📍Модель містить три основні компоненти:

⏺ потреби дитини для розвитку;

⏺ батьківський потенціал (здатність батьків піклуватися про дитину, виховувати і розвивати її, задовольняти потреби);

⏺ фактори сім’ї та середовища.

🔰Показники компонентів, які ми бачимо навколо трикутника, допомагають фахівцеві покроково здійснити оцінку потреб. Кожен з цих показників має свої індикатори.

✅ Візьмемо для прикладу показник “емоційне тепло”. Аналізуючи його, соціальний працівник буде брати до уваги як батьки характеризують дитину та взаємостосунки у сім’ї, чи обнімають, заспокоюють вони дитину, кажуть їй пестливі слова, як часто виявляють знаки уваги 🫂.

Тобто кожен із зазначених показників має свій алгоритм, набір питань, що дозволяють фахівцеві якісніше зробити оцінку потреб дитини та сім’ї.

🔵 У проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги наші фахівці використовують цей підхід у наданні кейс-менеджменту потребуючим бенефіціарам. Також багато активностей, які проводять фахівці Дитячих точок СПІЛЬНО та мобільних команд, спрямовані на розвиток батьківського потенціалу 👨‍👩‍👧‍👦, зокрема: проводиться курс “Батьківство в радість”, функціонують групи взаємопідтримки для батьків.

📣 Ми розповідаємо батькам та опікунам про задоволення потреб дитини, вчимо їх новим методам виховання та догляду дітей. Фахівці дають поради та настанови, проводять арттерапевтичні майстер-класи 🎨 для підтримки внутрішнього ресурсу, щоб батьківство було щасливим та приносило задоволення.

💛 Для нас важливо, щоб батьки були щасливі та емоційно наповнені, адже біля щасливих батьків — щасливі діти.

❗️Звісно, що добробут дитини також залежить і від врахування її потреб, сприятливого впливу сім’ї та умов довкілля, де дитина захищена й забезпечена усім необхідним для повноцінного розвитку.

Допис підготовлений на основі матеріалів підручника “Оцінка потреб дитини та її сім’ї: від теорії до практики” (посилання залишаємо у коментарі)

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) @UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, ​“СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО "Соціальна Синергія", "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників",Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень