Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Сексуальне насильство під час війни

Дата: 28.02.2024 16:30
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

📍 На цій сторінці ми багато розповідали про сексуальне насильство та шляхи боротьби з ним. На жаль, під час війни воно набуває інших масштабів, адже кривдниками стають не лише цивільні, а й супротивник, що використовує зґвалтування та сексуальну наругу як додаткове знаряддя залякування. 

Сексуальне насильство може ставати додатковим стратегічним інструментом психологічного та фізичного тиску. Воно проявляється як зґвалтування і домагання, тортури сексуального характеру, каліцтво статевих органів, примушування до спостереження за сексуальним насильством над іншими людьми. 

🔸 Через те, що сексуальне насильство під час війни є масовим або принаймні груповим, кривдники не відчувають індивідуальної відповідальності — натомість мають певну свободу дій, схвалення оточення та ненависть до супротивника. Колективність таких дій згуртовує зловмисників, а ще створює відчуття безкарності. Адже ніхто із присутніх не розповість про злочини іншого, щоб самому вберегтися від наслідків. За цих умов сексуальне насильство іноді набуває небачених за жорстокістю масштабів. 

До постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною, варто ставитися особливо уважно. На них тиснуть не лише власне травми — і психологічна, й фізична. Доволі часто вони вимушені мати справу й зі зміною соціальних структур, недоступністю інфраструктури чи осудом або «нормалізацією насильства» з боку суспільства. У таких умовах їм може бути вкрай важко звернутися по допомогу.

Тому нам як суспільству важливо проявляти чуйність та уважність до постраждалих і докладати всіх зусиль, аби такі злочини не залишалися безкарними.

Джерело: Telegram-канал «Вільні від насильства».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень