A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Чому важливо юридично визнавати батьківство?

Дата: 16.02.2024 15:52
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

🟩 Часто батьки з різних причин вчасно не оформлюють батьківство щодо власної дитини. Сина чи доньку записують за прізвищем матері. Як наслідок – дитина позбавлена можливості отримувати визначені законом виплати та пільги, повʼязані зі статусом батька, зокрема й після його смерті. 

✔Чому важливо юридично визнавати батьківство
Юридичне оформлення батьківства має важливе значення  як для самої дитини, так і для її батьків. 
Зокрема, встановлений відповідно до закону факт батьківства зумовлює низку юридичних наслідків, як от:

◾️ обовʼязок батька утримувати дитину до повноліття (за певних обставин довше);
право дитини на соціальне забезпечення, якщо батько має спеціальний статус, пов’язаний з трудовою діяльністю (наприклад, батько є військовослужбовцем, поліцейським тощо);
◾️ право дитини на соціальне і пенсійне забезпечення у разі смерті чи загибелі батька, в тому числі й у разі загибелі батька, який є військовослужбовцем, що загинув під час виконання військового обов’язку;
◾️ право дитини на спадкування після смерті батька.

✔ Як встановити батьківство, якщо при народженні дитину записали за прізвищем матері
Може бути кілька способів розвʼязати це питання, усе залежить від обставин.

👉 Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі, але чоловік визнає батьківство
Якщо батьки дитини офіційно не одружені, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження жінкою дитини та за заявою матері й батька дитини. А походження дитини від батька – за заявою жінки та чоловіка. Таку заяву можна подавати як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.
✍ Алгоритм дій
➖ Для цього треба звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) і подати спільну заяву про визнання батьківства та визначення прізвища, імені та по батькові дитини для внесення відомостей про батька дитини до Державного реєстру актів цивільного стану.

➖ Окрім заяви, до органу ДРАЦС батьки подають паспорт громадянина України або паспорт громадянина іншої держави (у разі, якщо хтось із батьків є іноземцем).

👉 Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі і чоловік не визнав батьківство
У випадку, коли мати та батько дитини не перебувають у шлюбі й в добровільному порядку батько дитини не визнав батьківство, походження дитини від батька визначається за рішенням суду (стаття 125 Сімейного кодексу України). Такий порядок встановлення батьківства застосовують і тоді, коли батько помер чи загинув, зокрема на війні, не визнавши за життя свого батьківства щодо дитини.

✍ Алгоритм дій
➖ Для юридичного оформлення батьківства в судовому порядку,  матері дитини потрібно звернутися до суду з позовною заявою про визнання батьківства батьком дитини. Щоб довести батьківство після смерті батька, необхідно також звертатися із заявою до суду.

➖ Щоб довести в суді невизнане батьківство, необхідні докази. Це насамперед документи, які підтверджують факт народження дитини, факт проживання осіб однією сім’єю без реєстрації шлюбу, результати судової генетично-молекулярної експертизи, показання свідків. 

➖ Процедура визнання батьківства і процедура встановлення факту батьківства у суді  у разі смерті батька займе певний час та потребуватиме коштів, адже доведеться сплатити витрати, пов’язані з розглядом справи, та судові витрати.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень