Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

КАБІНЕТНА СИСТЕМА НАВЧАННЯ У ВЕЛИКОПЛОСКІВСЬКОМУ ОЗО-ЛІЦЕЇ

Дата: 23.11.2023 14:45
Кількість переглядів: 257

У сучасній науково-педагогічній літературі дано таке визначення навчального кабінету: єдина, органічно пов’язана система навчального обладнання, змонтована в окремому приміщенні,  оформлена відповідно до вимог наукової організації праці вчителя й учня,  яка забезпечує високий рівень викладання предмета.

     Великоплосківський опорний заклад освіти вже не перший рік поспіль організовує проведення навчальних занять за кабінетною системою, за якою уроки з усіх предметів проводяться у спеціально оснащених навчальних кабінетах. Відповідно до чинних положень кабінети закладу освіти обладнуються й устатковуються навчально-наочними посібниками, літературою, дидактичним матеріалом, технічними засобами, меблями та пристосуваннями. У процесі викладання використовуються і зображальні види навчально-наочних посібників кабінетів: таблиці, плакати, моделі, муляжі. Кількість кабінетів з кожного предмета створюється залежно від числа визначених навчальним планом навчальних годин і кількості паралельних класів у школі. В кабінетах проводяться також позакласні і факультативні заняття, виховна робота з учнями. Кабінетна система навчання допомагає використанню технічних засобів навчання і створює можливості для комплексного застосування їх, підвищує ефективність навчально-виховного процесу, а також КПД праці вчителя.

  Особливу роль у формуванні пізнавальної активності учнів в процесі вивчення предметів природничого напрямку відіграють кабінети географії, хімії, біології, фізики, математики. Кабінети неперервно поповнюються дидактичними матеріалами, технічним та лабораторним  обладнанням, колекціями, наочностями, реактивами тощо. Саме такі кабінети, творчі лабораторії вчителів, є тим місцем у навчальному закладі, куди завжди тягнуться учні, де діти можуть доторкнутись серцем до природи, краще пізнати її, вивчити закони співіснування і взаємозв’язки людини з природою. Без належної матеріальної бази кабінетів неможливо актуально впроваджувати нові форми і методи навчання, виконувати лабораторні та практичні роботи.

   Кабінети історії, української мови, англійської мови в школі - це навчальні підрозділи школи, призначені для проведення уроків, позакласних і тематичних занять, виховної роботи з учнями засобами мистецтва слова, а також для підвищення науково-методичної кваліфікації учителя. Це спеціально обладнані приміщення необхідними засобами навчання словесності та пристроями, що полегшують їх використання. Вся робота на уроках здійснюється за допомогою комплексного використання всієї матеріально-технічної і дидактичної бази, наявної в кабінетах.

   Тільки раціональне оснащення кабінету, що базується на глибокому розумінні особливостей навчального предмета і психології його сприймання, та творча праця учителя можуть забезпечити створення необхідного комплексу засобів навчання. Оскільки новий базовий Закон «Про освіту» уперше на законодавчому рівні передбачає запровадження різних форм здобуття освіти (дистанційну, мережеву, змішану) в інституціях [3], то у перспективі кабінети і мали би стати складниками інфраструктури, яка покликана забезпечити ці різні форми навчання.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень