Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Профілактика щощо захворювань. Грип птиці

Дата: 16.10.2023 15:58
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

Епізоотична ситуація з інфекційних захворювань птиці в світі залишається напруженою. На протязі року, згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороби тварин-ADIS) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) в ряді країн, зокрема що межують з Україною, реєструються випадки захворювання птиці на високопатогенний Грип на Ньюкаслську хворобу.

Грип птиці – гостре високо контагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, яке спричиняється вірусом грипу А. Захворювання характеризується загальним пригніченням, набряками, враженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Слід зауважити, що перелітна птиця є переносником та природним резервуаром інфекції.

Ньюкаслська хвороба – це особливо небезпечне висококонтагіозне вірусне захворювання птиці родини курячих яке характеризується ураженнями центральної нервової системи респіраторних, вісцеральних органів та високою смертністю.

У світі Грип птиці та Ньюкаслська хвороба – інфекції, які представляють серйозну загрозу для людства, їх вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткової ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків.

З метою забезпечення стабільної епізодичної ситуації серед птиці на території району, просимо вжити заходів, щодо профілактики інфекційних захворювань, зокрема щодо:

  • обов’язкового дотримання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарських, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 року №100, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за №42/13309.
  • Обмеження контакту домашньої птиці з навколишнім середовищем, закривши її в пташниках, хлівах, на подвір’ї.
  • Недопущення контакту домашньої птиці з дикими птахами.
  • Недопущення доступу домашньої птиці до відкритих водойм.
  • Обов’язкового щеплення птиці проти Ньюкаслської хвороби. В разі виявлення трупів птиці, або підозри на захворювання – негайно повідомляти спеціалістів державної ветеринарної медицини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень