Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ У 2023 РОЦІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МІСЯЧНИКА ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК «ВІРЮ В МАЙБУТНЄ ТВОЄ, УКРАЇНО!»

Дата: 05.10.2023 09:39
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

З 1 до 31 жовтня в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек щорічно проводиться Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек (наказ МОН України від 12.08.2014 № 931).

Україна!.. Це слово з глибокою шаною й гордістю промовляють справжні сини і доньки України. Україна — це історія народу, який упродовж багатьох років боровся за свою свободу й незалежність. Це її славні лицарі й сини: Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Устим Кармелюк, які віддали своє життя за щастя народу. Це відомі всьому світові діячі української культури: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Олесь Гончар, Олександр Довженко, Микола Лисенко, Марія Заньковецька, Павло Загребельний, Катерина Білокур, Ліна Костенко та багато інших.

У 2014 році росія окупувала Крим і розпочала війну на Донбасі, а 24 лютого 2022 року російська армія розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України. Вже дев’ять років український народ дає відсіч агресору і мужньо бореться за відновлення своєї територіальної цілісності, за збереження своєї незалежності і суверенітету. Ця війна вже забрала тисячі невинних життів, розлучила сім’ї та знищила багато надбань, які були побудовані століттями. Війна в Україні – це біль для кожного громадянина країни. Однак, незважаючи на все, український народ продовжує боротися за свою свободу та незалежність. Ми продовжуємо жити в умовах війни, проте дух нації не зламаний. Місцеві громади, добровольці та волонтери допомагають відновлювати побудоване раніше й забезпечують потреби військових та бійців на передовій.

В умовах повномасштабної війни особливого значення набуває національно-патріотичне виховання. Загальноприйнятим є розуміння патріотизму як усвідомлене почуття любові до Батьківщини та діяльність, що спрямована на служіння та захист інтересів своєї Вітчизни. Патріотизм є однією з найважливіших соціально-психологічних характеристик людини як особистості. Патріотизм належить до вищих людських почуттів, що характеризують людину як громадянина, носія певних духовних якостей.

Видатний український педагог В. О. Сухомлинський рекомендував розпочинати виховання з дитинства, адже це найважливіший період людського життя. Він зазначав: „У дитинстві починається тривалий процес пізнання – пізнання і розумом, і серцем – тих моральних цінностей, що лежать в основі моралі: безмежної любові до Батьківщини, готовності віддати життя за її щастя, велич, могутність, непримиренність до ворогів Вітчизни”. Молоде покоління має не тільки ідентифікувати себе з українським народом, а й прагнути жити в Україні, захищати та розбудовувати свою країну, служити Вітчизні на шляху її національного демократичного розвитку, вірити в її світле майбутнє.

Саме віра займає важливе місце в житті людини. Завдяки вірі людина може залишатися оптимістом навіть у найскладніші моменти життя, сподіватися на краще майбутнє, навіть коли на нього абсолютно немає шансів. І ми віримо, що в цій запеклій боротьбі Україна переможе! На нашому боці правда, справедливість і добро! Нас підтримує увесь цивілізований світ. Ми мріємо про те, щоб Україна була однією з найрозвиненіших держав у світі. Щоб у країні запанували мир, злагода й добробут. І ніхто не наважувався зазіхнути на територію нашої Батьківщини.

Український народ має всi пiдстави пишатися тим, що його Батькiвщина не раз переживала днi могутностi й слави, мала справдi легендарних героїв, мужньо долала найважчi випробування. I потiм вiдроджувалась, виростала з руїн, виховувала новi поколiння закоханих у рiдну землю лицарiв правди й волi. Неможливо на сьогодні уявити справжнього інтелігента, громадянина української держави, який би не був патріотом України.

Утвердження громадянських цінностей, виховання почуття патріотизму, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції є одним із найважливіших пріоритетів закладів освіти. До цієї важливої місії долучаються і шкільні бібліотеки.

З непохитною вірою в перемогу України та усвідомленням руйнівних наслідків війни цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек відбуватиметься під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!».

Захід сприятиме втіленню основних положень «Концепції національно- патріотичного виховання в системі освіти України», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 6 червня 2022 року № 527, а також приверненню уваги до питання патріотичного виховання у нашій державі, розкриттю виховної функції шкільної бібліотеки, об’єднанню зусиль педагогічного колективу і бібліотеки щодо розвитку патріотизму зростаючої особистості.

У місячнику братимуть участь шкільні бібліотекарі, представники обласних, районних державних адміністрацій, органів управління освітою, директори закладів освіти, вчителі, методисти з бібліотечних фондів, громадські діячі. До проведення масових заходів рекомендується залучати місцеві медіа (засоби масового інформування).

Загальний науково-методичний супровід організації та проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек здійснюватимуть Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України та головний координаційний науково-методичний центр мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України – Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського НАПН України.

Результати місячника висвітлюватимуться на Всеукраїнському вебінарі. Кращі роботи шкільних бібліотекарів відповідно до заявленої тематики (презентації, відеоролики, буктрейлери) розміщуватимуться на порталі Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського на сторінці «Бібліотечному фахівцю» в рубриці «Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень