A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Як юристи системи БПД надають правничу допомогу близьким родичам зниклих безвісти

Дата: 29.09.2023 14:15
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

До юристів системи безоплатної правничої допомоги дедалі частіше звертаються близькі зниклих безвісти українців — як військових, так і цивільних. Цього року таких звернень було майже 1000.

Ці люди потребують правничої допомоги для отримання інформації про алгоритм дій у разі зникнення людини чи у випадку недотримання строків розгляду звернень членів сімей безвісно відсутніх військовослужбовців, про права членів сімей зниклих безвісти, зокрема військовослужбовців, оформлення одноразової грошової допомоги чи розв’язання інших життєвих проблем, що виникли внаслідок зникнення близької людини. 

До системи БПД їх часто перенаправляють інші установи чи організації.

«До нас звертаються родичі зниклих безвісти військовослужбовців та цивільних осіб. Зазвичай ці клієнти дізнаються про нас від органів місцевого самоврядування, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і Благодійної організації Фонд УГКЦ “КАРІТАС”, яка працює з переселенцями», — розповідає завідувачка Романівського бюро правової допомоги Жанна Пасенко.

У столиці більшість таких перенаправлень відбувається з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який допомагає родинам та близьким захисників і захисниць України, що потрапили в полон або зникли безвісти. Понад рік юристи Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги раз на тиждень забезпечували діяльність консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги в приміщенні штабу. Зараз співпраця триває у форматі перенаправлення клієнтів до бюро правничої допомоги.

На Вінниччині дуже часто родичі зниклих безвісти звертаються до юристів під час виїзних прийомів робочих груп, до яких входять, зокрема, представники обласної військової адміністрації і юристи системи БПД. Крім того, контакти точок доступу до правничої допомоги кладуть у пакунки з гуманітарною допомогою, які роздає ОВА.

Які послуги можуть отримати родичі зниклих безвісти від системи БПД

Правнича допомога родичам зниклих безвісти включає консультації, допомогу у складенні документів правового характеру (скарг, заяв, окрім документів до суду), надання контактів установ та організацій, де можна отримати необхідні послуги чи інші види допомоги.

Також юристи посилюють взаємодію з державними органами щодо захисту прав таких сімей.

«Члени сімей зниклих безвісти осіб, як військових, так і цивільних, звертаються до нашого центру, зокрема, з проханням допомогти у пошуках. Ми не тільки надаємо роз’яснення, але й допомагаємо складати звернення про зникнення людини до відповідного територіального органу Національної поліції України», — зазначила заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

Часті питання звернень

Питання, з якими звертаються до системи БПД родичі зниклих безвісти, різні, серед них такі:

  • алгоритм пошуку зниклих безвісти;
  • отримання посвідчення члена сім’ї особи, що зникла безвісти за особливих обставин;
  • отримання одноразової грошової допомоги та соціальних пільг;
  • механізм внесення даних до реєстру зниклих безвісти й порядок визнання людини зниклою безвісти;
  • порядок зміни статусу зі зниклого безвісти на полоненого;
  • право на звільнення з військової служби близьких родичів зниклих безвісти військовослужбовців;
  • порядок встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана зниклою безвісти тощо.

ДЕТАЛЬНІШЕ ЗА ПОСИЛАННЯМ: https://legalaid.gov.ua/novyny/yak-yurysty-systemy-bpd-nadayut-pravnychu-dopomogu-blyzkym-rodycham-znyklyh-bezvisty/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень