A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

РОБОТА ДЛЯ ВПО: ТИ ПОТРІБЕН

Дата: 21.09.2023 09:30
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців на новому місці. І для того, щоб скористатися ними, зовсім не обов’язково реєструватися в центрі зайнятості.

 

Послуги з працевлаштування

 

       Протягом січня-вересня в нашій області за сприяння служби зайнятості працевлаштовано більше сотні ВПО. Громадяни, зацікавлені в роботі, мають можливість здійснювати її самостійний пошук за допомогою Єдиного порталу вакансій, який акумулює вакансії державної служби зайнятості та провідних сайтів з пошуку роботи. Також можна оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram та Viber.
 Проте, слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки часто фахівці служби здійснюють оперативно підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці.

 

Професійне навчання

 

       Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за професіями, які користуються попитом на ринку праці. Таке навчання здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та на замовлення роботодавця або для самозайнятості. До речі, служба зайнятості має систему сучасних центрів професійно-технічної освіти, де можна за короткий термін здобути професію чи підвищити кваліфікацію.
 

Ваучер на навчання

 

        Громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень. Ваучери видаються окремим категоріям громадян, зокрема і внутрішнім переселенцям, за затвердженим Мінекономіки переліком із 123 професій та спеціальностей. Їх, до речі, як і заклад освіти та форму навчання людина вибирає самостійно. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це майже 27 тис. грн. Якщо навчання коштує більше, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю вже самостійно.
 

 

Суспільно корисні роботи

 

         У рамках урядової програми «Армія відновлення» служба зайнятості залучає безробітних в т.ч. ВПО до виконання суспільно корисних робіт. Безробітні зводять фортифікаційні та захисні споруди, приводять у належний стан об’єкти цивільного захисту населення, розбирають завали, ремонтують пошкоджені приміщення, заготовляють дрова, допомагають готувати їжу для військових, зокрема сухпайки, плетуть маскувальні сітки та виготовляють окопні свічки для потреб ЗСУ.
 Безробітні, залучені до суспільно-корисних робіт, отримують заробітну плату не менше мінімальної (6700 грн). Їх праця оплачується з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

 

Надання грантів для створення або розвитку бізнесу

 

          У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі й внутрішньо переміщені особи.
 Так, за програмою «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма «Грант для ветеранів», яка стартувала цього року, передбачає надання грантів до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн. Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць.Процедура надання мікрогранту максимально проста. Для цього претенденту потрібно подати заяву та бізнес-план через портал 
Дія, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості. Повернення грантових коштів державі передбачається у вигляді сплачених податків і зборів у процесі діяльності підприємця впродовж 3 років.
 

Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО

 

          Таким чином держава стимулює брати на роботу переселенців.
 Служба зайнятості компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа ВПО. Загальна тривалість виплат – 6 місяців впродовж року за умови збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази. .

 На період дії воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО. Сума компенсації – 6700 гривень щомісяця, тривалість – 2 місяці.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень