A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Світлофор завжди на варті: до Міжнародного дня світлафору.

Дата: 05.08.2023 09:00
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

5 серпня відзначається Міжнародний день світлофора. Цей винахiд став повсякденним предметом нашого користування на вулицях мiст. Звичний для нас  технічний пристрiй пройшов довгий шлях свого становлення  розвитку.

 Світлофор—пристрій оптичної сигналізації, призначений для регулювання руху людей,велосипедів,автомобіліві інших учасників дорожнього руху,потягівзалізницііметрополітену, річкових і морських суден.

 Міжнародний день світлофора вiдзначається на честь події, що відбулася в 1914 році. В цей день в американському місті Клівленді з'явився перший автоматичний світлофор.

 Взагалi перший світлофор був винайдений Джеєм Найтом і  встановлений в 1868 році у Лондоні біля будівлі Парламенту задовго до розповсюдження автомобілів. Управлявся він вручну, мав два семафорних крила, а у темний час доби підсвічувався газовим ліхтарем. Світлофор використовувався для полегшення переходу пішоходів через вулицю, а його сигнали призначалися для гужових транспортних засобів. На початку 1869 року ліхтар пристрою вибухнув і поранив поліцейського, що керував світлофором.

 Після цього про світлофор забули майже на 50 років — до 1910 року, коли було розроблено і запатентовано перший автоматичний світлофорний пристрій з ліхтарями двох кольорів.Попередник сучасних пристроїв був встановлений 5 серпня 1914 року в США у місті Клівленд. Американська світлофорна компанія встановила на перехресті 105-ї вулиці і авеню Евкліда чотири електричні світлофори конструкції Джеймса Годжа. Вони мали червоний і зелений сигнал, а при перемиканні видавали звуковий сигнал. Системою керував поліцейській, який сидів у скляній будці на перехресті.

 У 1920 році трибарвні світлофори з використанням жовтого сигналу були встановлені в Детройті (штат Мічіган, США) і Нью-Йорку. Авторами винаходів були поліцейський Вільям Потс і Джон Ф. Гаріс.

 У Європі аналогічні світлофори були встановлені в 1922 році в Парижі, а також у Гамбурзі. А в Англії — в 1927 році в місті Вулвергемптон.

 В Україні перший світлофор встановлений у 1936 році у Харкові. На сьогодні у нашій країні налічується майже 4,5 тисячі світлофорних об`єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху.

Давайте будемо уважними на дорогах та дотримуватися сигналiв свiтлофорiв!

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень