Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

З 31 липня діє оновлена форма декларації з прибутку

Дата: 04.08.2023 08:16
Кількість переглядів: 42

З 31 липня діє оновлена форма декларації з прибутку

Мінфін оновив додаток РІ до декларації для приведення його у відповідність до ПКУ. Але додаток РІ є невіддільною частиною декларації. Тож платники отримали оновлену форму. Наказ №302 почав діяти з 31 липня. Тож звітувати за оновленою формою будемо за 2023 рік.

Наказом Мінфіну від 07.06.2023 №302 (у редакції Наказу Мінфіну від 28.06.2023 №353) внесено зміни до додатків до податкової декларації з податку на прибуток.

Їх затверджено з метою реалізації положень Закону України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Зазначимо, що Законом №2888 внесено зміни, зокрема викладено в новій редакції абзац другий пп. 141.1.3 та абзац другий пп. 141.1.4 ПКУ щодо: 

  • збільшення фінансового результату до оподаткування на позитивну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною Національним банком України (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах);
  • зменшення фінансового результату до оподаткування на від’ємну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною Національним банком України (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах).

Через ці зміни й зʼявилася потреба змінити додаток РІ до Податкової декларації та привести у відповідність до ПКУ.

Але додаток РІ є невіддільною частиною декларації. Тому всі платники податку на прибуток знов отримали оновлену форму.

Також внесено косметичні правки до додатка ДІЯ до цієї декларації (рядок 06.3 ДІЯ).

Зокрема, рядок за кодом 3 викладено у новій редакції.

 

Коли вперше потрібно буде звітувати за оновленою формою?

Положеннями п. 46.6 ПКУ передбачено, якщо внаслідок зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Наказ №302 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано 31 липня. Тож сама оновлена форма діє з 31 липня.

Але вперше звітувати за новою формою будемо вже за підсумками 2023 року. Але від ДПС поки що не було офіційної інформації стосовно цих моментів.

Джерело:https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/84524-z-31-lipnia-dije-onovlena-forma-deklaraciyi-z-pributku


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень