Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ПИТНИЙ РЕЖИМ У СПЕКУ

Дата: 03.08.2023 16:16
Кількість переглядів: 61

Фото без описуЛюдський організм складається з рідини більше, ніж на 60%, тож дотримання питного режиму - одна з ключових умов здорового тіла. Вода забезпечує коректне функціонування обміну речовин, допомагає підтримувати сталу температуру, сприяє стабільній роботі внутрішніх органів, виводить з організму токсини та продукти обміну. 
Втрата лише 1% рідини призводить до появи перших симптомів зневоднення, а 20% - до серйозних проблем зі здоров’ям.

Норма вживання рідини
Кількість води, яку потрібно вжити протягом дня - цифра розмита та залежить від багатьох факторів: пора року, клімат, фізична активність, індивідуальні особливості (вік, вага, стать і т.д.). Крім того, до розрахунку також варто брати і рідину, спожиту разом із їжею, наприклад, соковиті фрукти чи борщ. 
В середньому, людина повинна вживати 30-60 мл води на 1 кг маси тіла, крім того, при розрахунку добової потреби у рідині варто враховувати такі чинники:

  • фізичні навантаження - під час заняття спортом відбувається втрата рідини, тож потреба збільшується; при інтенсивних тренуваннях рекомендується вживати по 70 мл чистої негазованої води кожні 15 хвилин. 
  • клімат - люди, які живуть за вологих та жарких погодних умов потребують більше води, ніж ті, хто живе у сухому, прохолодному кліматі, оскільки в першому випадку велика кількість рідини виділяється із потом. 
  • період вагітності та грудне вигодовування - у цей час жінкам рекомендовано збільшити кількість спожитої рідини орієнтовно до 3 л. Це пов’язано із збільшенням об’єму крові та продукуванням навколоплідних вод під час вагітності, а також з виробленням грудного молока у період лактації.
  • наявність захворювань - кожне захворювання вносить свої корективи у питний режим, наприклад, при отруєнні потрібно збільшити кількість спожитої рідини, а при набряках - обмежити.

Складно розібратись у цих всіх розрахунках - лікар-дієтолог МЦ “Здорові Люди” допоможе визначити оптимальний питний режим з урахуванням індивідуальних особливостей та потреб. Запис на консультацію за посиланням туць.

Питний режим для дітей
Потреба у поступленні рідини у дитячому віці залежить, як і у дорослих, від ваги, віку, активності дитини. Немовлята повинні споживати 500-600 мл на дому, враховуючи грудне молоко або спеціальну суміш для вигодовування. Дітям до двох років потрібно близько 1 літра рідини. 

  • 6-8 років: п’ять склянок води;
  • 9-13 років: вісім склянок води;
  • старше 14 років: від восьми склянок на день.

Якщо дитина має підвищену активність або займається спортом, кількість рідини потрібно збільшити відповідно до потреб. Недостатнє пиття викликає зневоднення, що є особливо небезпечним у дитячому віці.
Порушення питного режиму у спеку призводить до перегрівання організму та швидкого розвитку теплового удару. Щоб уникнути неприємних наслідків, завжди носіть із собою пляшку із чистою водою та давайте дитині по кілька ковтків щопівгодини.

Симптоми зневоднення
Зневоднення - це патологічний стан, що виникає через брак рідини в організмі, яка необхідна для звичних процесів життєдіяльності. Порушення питного режиму (недостатнє пиття), особливо у спеку, під час фізичних навантажень або, наприклад, при підвищеній температурі тіла, призводить до появи симптомів зневоднення:

  • загальне нездужання;
  • прискорення пульсу;
  • нудота;
  • почервоніння шкіри;
  • запаморочення, головні болі;
  • сухість у роті.

Якщо протягом короткого проміжку часу не забезпечити надходження достатнього об’єму рідини, розвивається тяжке зневоднення: людина втрачає здатність ковтати, виникають марення, галюцинації, притуплюється слух та зір, відбувається спазм м’язів, мимовільне сечовипускання. 

Корисні поради для дотримання питного режиму


Якщо просту воду пити не хочеться, можна додати їй смаку за допомогою лимонного соку, м’яти, ягід чи фруктів. Також частину рідини можна отримати, споживаючи розведені водою соки або не концентровані компоти.

Не варто пити одразу багато, краще по трошки, але частіше.

Не можна покладатись лише на відчуття спраги, краще пити ще до того, як вона з’явиться.

Щоб не забувати про дотримання питного режиму, варто завжди мати поруч із собою пляшку із чистою водою.

Краще уникати газованих та солодких напоїв, вони містять багато доданого цукру та не тамують спрагу.

Чай та кава - не замінники води.

Насичений колір сечі та тривалі перерви між сечовипусканнями - ознака зневоднення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень