A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Великоплосківський народний хор готується до державних свят України

Дата: 21.07.2023 09:51
Кількість переглядів: 146

 

Фото без опису

Великоплосківський народний хор готується до державних свят України – День Української Державності, День Незалежності України, День захисників і захисниць України. Також заплановано благодійний концерт в підтримку ЗСУ народних колективів до Дня села Великоплоске. Колектив  оновлює свій репертуар патріотичними піснями, українськими народними піснями з академічним співом. Композиція «Сонце низенько» з опери М.В. Лисенко «Наталка Полтавка» увійшла до репертуару народного хору і презентація цього твору пройшла на благодійному концерті в підтримку ЗСУ, який було проведено в селі Новосавицьке.

«Сонце низенько, вечір близенько» — українська народна пісня родинно-побутового циклу. Найбільш відома як арія Петра з опери "Наталка Палтавка" (обробка слів Івана Котляревського, музики — Миколи Лисенка). Існує також декілька варіантів автентичного народного тексту. Пісня  «Сонце низенько» дуже подібна до народних варіантів пісень, надрукованих в збірниках М.Максимовича та П. Чубинського, але порівняння цих пісень з піснею Котляревського показує, що пісня в «Наталці Полтавці» є оригінальним твором автора. «Котляревський взяв від народної пісні навіть не мотив, не тему і не форму, а тільки заспів, певний фольклорний прийом поетичного направлення, і написав оригінальну пісню». Пісня виконується на три партії «а сареlla».

Протягом липня робота колективу йде над твором «Думи мої» Т.Г.Шеченка. “Думи мої” в обробці  Є.Козака – твір для мішаного чотирьохголосого хору .  Є.Козака називають однім з – найкращих майстрів хорової музики. Прозорість і легкість голосоведения в його хорах дивують кожного. Хорові партії він використовує в найприроднішому діапазоні. Теситура в даній обробці є середньою, найбільш зручною для виконання і інтонування.

Безперечно, його твір на поезію Т.Г.Шевченка: “Думи мої” є справжнім шедевром на горизонтах українського та світового музичного мистецтва.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень