Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки та не провокуйте пожежі у природних екосистемах! 

Дата: 11.07.2023 09:33
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні і святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки та не провокуйте пожежі у природних екосистемах!  

Перш за все, не слід розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях, а також залишати недопалки та сірники на сухій траві.

Покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;

Не кидайте сірників, що горять і недопалків;

Категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки!

Пам’ятайте, що пожежі в екосистемах також можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди.

Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, звалищах – негайно телефонуйте за номером «101». 

Правила безпеки під час виникнення пожежі в природних екосистемах:

-   не панікуйте та не приймайте поспішних необдуманих рішень

-  не тікайте від полум`я, яке швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом

- з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню

-  якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, – воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини

-  гасити полум`я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами

-   під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв`язок за допомогою голосу

-   будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас

-  після виходу із осередку пожежі негайно поінформуйте місцеву пожежно-рятувальну службу за телефоном «101» про місце, масштаб та характер пожежі.

-  всі опіки необхідно захистити, прикриваючи їх чистою тканиною без ворсу (простирадло або наволочка, чистими серветками)

-   викликати швидку медичну допомогу за телефоном “103”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень