A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Українська народна пісня - душа народу

Дата: 07.07.2023 08:45
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, яку створив український народ. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України там знаходиться близько 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень.

Захоплені відгуки про українські народні пісні висловлювали відомі іноземні діячі науки та культури, зокрема, німці Й. Гердер і Ф. Боденштедт, англієць В. Морфіл, француз А. Рамбо, італієць Д. Чамполі, американка Т. Робінсон (Тальві).

Так, наприклад, у 1845 році німецький поет Фридрих Боденштедт у народознавчій книзі "Поетична Україна" авторитетно заявив: "У жодній країні дерево народної поезії не зродило таких величавих плодів, ніде дух народу не виявився в піснях так живо і правдиво, як серед українців. Який захопливий подих туги, які глибокі, людяні почування в піснях, що їх співає козак на чужині! Яка ніжність у парі з мужньою силою пронизує його любовні пісні... Справді, народ, що міг співати такі пісні й любуватися ними, не міг стояти на низькому ступені освіти. Цікаво, що українська народна поезія дуже подібна іноді своєю формою до поезії найбільш освічених народів Західної Європи...".

А ось що казав про це класик російської літератури Олексій Толстой: "Никакой другой народ не проявил себя в песнях так ярко и красиво, как народ украинский". Цю ж думку розвиває і поляк Адам Міцкевич:"Українська пісня – свята скрижаль, яку народ оберігає, як свою загартовану зброю. З цієї скрижалі кожне покоління черпає необхідні духовні цінності, які століттями лягали основою моралі."

Для українця ці слова звучать цілком природно, не потрібно напружуватися, щоб зрозуміти, про що йде мова. Незважаючи на неволю, в якій перебувала українська нація протягом декількох століть, завдяки невичерпності її духовних першоджерел пісня наповнювала суспільні настрої духовною силою віри в краще життя, мобілізувала народний дух на кардинальні звершення.

Отож мав рацію академік Микола Жулинський, коли сказав, що "така гармонія тексту і мелодії, яку виражає українська народна пісня, - планетарна естетична рідкість". Яка виразна оцінка! І далі своє захоплення він висловив такими словами: "Це свідчить про обдарованість українців - творців і носіїв унікального народного мелосу".

Скільки ж пісень створив наш народ? Відома шанувальниця української народної пісенної творчості, педагог Людмила Нестругіна з Черкащини вважає, що "принаймні 500 000". Їх повне видання, за її підрахунками, "охопило б, ймовірно, 200 томів по 1 000 сторінок кожен". Жодна інша нація в світі не може похвалитися такою кількістю мелодійних, задушевних, ліричних і героїчних пісень, якими милується весь світ, від яких приходять у захват видатні зарубіжні композитори, письменники, поети. 
Давши людству народну пісню з таким багатим ідейно-духовним потенціалом, українці прокладали шлях до його душі. В українських піснях стільки емоційного вогню, образного блиску, чарівної мелодійності, що просто дух захоплює. На такий пісенний спів відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі. Цим українці внесли вагомий внесок у збагачення духовності та підвищення моральних якостей людства.

Народні колективи громади постійно поповнюють свій репертуар народними українськими піснями. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень