Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Соціальна підтримка військових та ветеранів: які проєкти розробляє Мінсоцполітики

Дата: 04.07.2023 14:37
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

Міністерство соціальної політики впроваджує низку проєктів, спрямованих на надання допомоги військовим та ветеранам. Радниця Міністра соціальної політики Наталія Кавецька в ефірі загальнонаціонального марафону UAразом розкрила деталі цих проєктів.

«Одним з основних завдань Мінсоцполітики є побудова системи соціальної підтримки військовослужбовців на всіх етапах їх служби, вона також включає адаптацію ветеранів до умов цивільного життя. Уже проведено навчання понад 550 фахівців центрів комплектування та соціальної підтримки, що дозволить їм більш якісно взаємодіяти з військовими», – зазначила Наталія Кавецька.

За її словами, запланована діяльність патронатної служби при військових частинах Збройних Сил України. Ця служба забезпечуватиме соціальний супровід військовослужбовців та їх родин. У цьому напрямі чітко розмежовуються функції з Міноборони – соціальні працівники братимуть на себе вирішення цивільних потреб військовослужбовців і їхніх сімей.

Для військовослужбовців та їхніх родин також передбачена програма з соціального відновлення, додала радниця Міністра. Йдеться про відпочинок під індивідуальним супроводом військових та цивільних психологів, соціальних працівників і педагогів, медичних фахівців.

Крім того, за словами радниці Міністра, соціальні працівники інтегруються в мультидисциплінарні команди у закладах охорони здоров'я, співпрацюючи з медичними фахівцями для надання необхідної підтримки та реабілітації після отримання поранення чи травми.

Наталія Кавецька розповіла про ще одну додаткову послугу – супровід ветеранів під час працевлаштування. Ця послуга включає їхню професійну адаптацію та інтеграцію в робоче середовище. «Тут важливим моментом є не лише робота з ветеранами, але й з членами професійної команди, з безпосереднім роботодавцем», – зазначила вона.

«Ми хочемо, щоб соціальний працівник став підтримкою та опорою на різних етапах, забезпечуючи індивідуальний підхід до кожного військового чи ветерана. Тривалість їх соціального супроводу залежатиме від потреб та ситуації кожної окремої особи та її сім’ї. Нам важливо, щоб був високий рівень довіри до соціальних працівників, і щоб послуги надавалися якісно», – підкреслила радниця Міністра.

Також Мінсоцполітики впроваджує нові підходи до надання соціальної допомоги, зокрема щодо оплати фахівців соціальної роботи, розповіла вона. Так, замість прямого фінансування установ, Мінсоцполітики планує перейти до системи закупівлі соціальних послуг. Цей крок, за словами Наталії Кавецької, має забезпечити більшу мотивацію до якісного надання послуг та сприятиме розширенню ринку недержавних надавачів соціальних послуг. 

«Ми максимально змінюємо вектор на роздержавлення процесу надання соцпослуг, відкриття ринку, повноцінними гравцями якого зможуть стати представники бізнес-середовища, громадського сектору, благодійних організацій», – резюмувала радниця Міністра.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень