A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Професійні кризи та шляхи їх подолання: поради психолога

Дата: 26.06.2023 10:22
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

#Поради_психолога

Кожні 10-12 років ми починаємо ставити собі питання: «Хто я, чого досяг, чого хочу насправді, чого вже не досягну ніколи?». Все це - прояви професійно-вікових криз, як зазначає інтернет-журнал "Школа життя".

Спробуємо описати і дати рецепти подолання. 1. Криза професійних очікувань (початок самостійної роботи). Характеризується труднощами у відношенні з колегами різного віку і різного досвіду, в самому оволодінні професією і сумніву в доцільності її вибору, неспівпадання юнацьких очікувань і реальності.

Рецепт – перегляньте мотиви своєї праці в даній організації, пам`ятайте - швидке звільнення – не самий кращий вихід.

2. Криза професійного зростання (23-25 років). Потреба в подальшому підвищенні кваліфікації, незадоволеність посадою, створення сім'ї і пов'язані з цим фінансові труднощі. Рецепт – підвищення кваліфікації, включаючи і самоосвіту, детальне «промальовування» власної кар'єри, пошук хобі, зміна місця роду занять.

3. Криза кар'єри (30-33 роки). Незадоволеність професійним положенням, відчуття припинення власного розвитку, переосмислення себе самого і свого місця в світі («сенсу життя»), раптове виявлення нових мотивів і сенсів в звичній праці. Рецепт – перехід на нову роботу або посаду, підвищення кваліфікації, придбання і опанування нової спеціальності.

4. Криза професійної самореалізації (38-42 роки). Незадоволеність професійним статусом, що «міцно склався», і як наслідок – собою (тривога, депресія, недовірливість), початок вікових змін здоров'я з його повільним погіршенням.

Рецепт –інноваційна діяльність (творчість, винахідництво, новаторство, оволодіння новими технологіями), соціальна активність.

5. Криза середнього віку (43-54 роки). Період, коли людина переоцінює життя, шкодує за втраченими можливостями, підбиває проміжні підсумки та повторно самовизначається у житті.

Рецепт –шукайте новий вид діяльності, більше уваги приділяйте фізичній активності.

6. Згасання професійної діяльності (55-60 років). Очікування пенсії, нова незвична соціальна роль, звуження професійних можливостей і зниження соціального статусу, погіршення фізичного здоров'я, зниження працездатності.

Рецепт – поступове підвищення активності в областях, непов'язаних з професією, свідома психофізична підготовка, підтримка емоційна теплих зв'язків з оточуючими.

Якщо ви потребуєте допомоги з питань повернення до трудової діяльності з урахуванням ваших вікових пріоритетів, можете звернутись до будь-якої філії Одеського обласного центру зайнятості.

Інформацію про послуги служби зайнятості ви можете отримати на сайті Державної служби зайнятості за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень