A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Запуск ринку землі для юридичних осіб під час воєнного стану

Дата: 23.06.2023 14:27
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

1 липня 2021 року в Україні був відкритий ринок землі.

Під час війни ринок не зупинився: продаж, передача в оренду, купівля – всі ці процеси відбуваються постійно, формуючи доходи як землевласникам так і в бюджет країни.

️З 1 січня 2024 року нас чекає новий етап земельної реформи, а саме: ринок відкриють для юридичних осіб та збільшать розмір ділянки, які можна буде придбати «в одні руки» до 10 тисяч гектарів. Дана тема ще в 2021 році викликала великий суспільний резонанс. І це було передбачувано адже в умовах коли в нашій країні величезні холдинги складають значну частину українського агросектору, виникли очевидні побоювання адже фермери та малі сільськогосподарські виробники не можуть конкурувати з великими компаніями на торгах і врешті залишаться ні з чим, або просто зникнуть.

Воєнний 2022 рік вніс доволі багато своїх коректив. Тому питання допуску до ринку підприємців за нинішніх умов стає ще більш чутливим. Бо ми повинні розуміти що більшість ресурсів таких як Публічна кадастрова карта залишаються закритими.

Як ми вже знаємо ринок не зупинився і продовжує функціонувати, проте велика активність на ньому в рази впала і ми не можемо ставити прогнози, що ж буде коли на «поле» вийдуть великі гравці.

В 2021 році коли ринок землі тільки почав працювати земельна реформа точно будувалась без будь яких урахувань повномасштабного вторгнення, а також того, що в нашій державі багато сільськогосподарських земель стануть просто непридатними простіше кажучи вони перетворились у «неліквід». 

Відкриття ринку для юридичних осіб не надто змінить нинішню ситуацію, адже юрособа однак «привязана» до певного кола фізичних осіб. І на їхню думку, більш вагомим є збільшення ліміту володіння землею на одного громадянина України – максимально 10 тисяч гектарів (зараз цей ліміт становить 100 га).

Ми всі бачимо які труднощі зараз переживають українські аграрії, багато підприємств зазнало значних збитків, великі руйнування і втрати спричинили великий фінансовий дефіцит, що ускладнює розвиток та діяльність агробізнесу. І в таких умовах наші аграрії змушені забезпечувати продовольчу безпеку країни. Відсутність нормального експорту, який негативно впливає на наш агробізнес. Через це зменшуються доходи і втрачається стабільність на ринку.

Обмежений експорт призводить до втрати можливостей збуту продукції через це відбувається перенасичення внутрішнього ринку і велике зниження цін на продукцію.

В умовах коли немає стабільного прибутку середні та малі аграрії не зможуть конкурувати з великим агробізнесом, бо очевидно що не матимуть достатньо коштів для купівлі землі.

📝Враховуючи вище зазначене Чи варто розпочинати цей етап, чи все ж потрібно дочекатися перемоги України?

Всі мають право інвестувати гроші в українську землю легально і прозоро, всі мають отримувати гідний прибуток, але це має бути на рівних умовах та із стабільною економічною ситуацією.

Відкладення продажу землі юрособам не зупиняє Україну в реформах, а просто відкладає це на певний час. 

Запуск ринку землі для юридичних осіб під час воєнного стану (zemfond.net)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень