A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Зміни в порядку спадкування

Дата: 19.06.2023 09:58
Кількість переглядів: 66

Зміни в порядку спадкування

 

З 24 лютого 2022 року наше життя змінюється майже щодня під впливом тих чи інших ситуацій на фронті. Оскільки саме законодавча база регулює суспільні відносини, органи законодавчої влади змушені реагувати миттєво на всі виклики сьогодення, стабілізуючи наше життя.

Початок повномасштабного вторгнення росії в Україну паралізував суспільне життя громадян. Відповідною реакцією Кабінету Міністрів України стала постанова № 164 від 28 лютого 2022 р. «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану». Саме цей документ передбачав, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видавалося спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини. Тобто у 2022 році законодавець збільшив строк для прийняття спадщини до 10 місяців з дня смерті спадкодавця. 

Дякуючи всім хто працює заради нашої перемоги, більшу частину окупованих територій вже звільнено, життя в умовах воєнного стану продовжується та стабілізується. Відповідно необхідність зупинення перебігу строку для прийняття спадщини відпала. Тому Кабінет Міністрів України на своєму засіданні, що відбулось 09 травня 2023 року прийняв постанову № 469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану». Вказаною постановою пункт 3, що передбачав збільшення строку прийняття спадщини до 10 місяців виключається.

Однак, розуміючи що дана норма регулює права та свободи громадян, та повинна бути доведена до відома населення, застосування саме 6 місячного строку для прийняття спадщини буде діяти з 19 червня 2023 року. Тому якщо спадкодавець помер, наприклад, 01 січня 2023 року чи 01 грудня 2022 року (більше 6 міс.), термін подачі заяви про прийняття спадщини у спадкоємця закінчується 18 червня 2023 року, якщо спадкоємець звернеться до нотаріуса 20 червня він буде вважатися таким, що пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Шановні спадкоємці! Уважно відрахуйте строк в 6 місяців з дня відкриття спадщини, та запам’ятайте, що саме протягом цього періоду Ви маєте право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини!!!

 

Головна юристка Захарівського

бюро правової допомоги

Наталія Заболотна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень