A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

4 червня - День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

Дата: 05.06.2023 11:46
Кількість переглядів: 47

Фото без описуПам’ятний день був встановлений постановою Верховної Ради у 2021 році на честь дітей, які стали жертвами прихованої агресії рф на Донбасі з 2014 року. Точна кількість дітей, що загинули у Донецькій та Луганській областях, наразі, не встановлена. За різними даними, з 2014 по лютий 2022 року на Донбасі загинули більше 240 дітей. Від 150 до 500 неповнолітніх отримали різноманітні травми та поранення. Більше 50 дітлахів вважаються зниклими безвісті.

Дату обрали невипадково, адже саме 4 червня відзначається, заснований ООН, Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії.

Після 24 лютого, з початком відкритої агресії росії проти України кількість дітей, що стали жертвами або постраждали внаслідок бойових дій, суттєво виросла.

За даними Офісу Генерального прокурора України, на 4 червня 2023 року щонайменше 1490 дітей постраждало в нашій країні через повномасштабну війну. Ювенальні прокурори підрахували, що загинуло 485 дітей та понад тисячу отримали поранення.

Зниклими безвісті вважаються 387 дитини, при цьому, більше 13,2 тисяч дітей вдалося знайти.

З початку повномасштабної агресії, росія, порушуючи усі норми міжнародного права, депортувала 19,5 тисяч українських дітей.

Ці дані не остаточні, оскільки правоохоронні органи не мають доступу до всіх територій через активні бойові дії, окупацію тощо.

Українська влада та неурядові організації працюють над поверненням дітей. Держава звернулася по допомогу до низки міжнародних організацій: ООН, ОБСЄ, Міжнародного Товариства Червоного Хреста, Глобального Альянсу національних інституцій з прав людини. Але, попри всі зусилля, процес йде дуже і дуже складно. Поки що вдалося повернути лише 371 дитину.

Тим часом Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Актуальні дані про жертв війни серед дітей, окремі персональні історії містяться на платформі «Діти війни», також через неї можна надіслати звернення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень