A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЗВІТ НАЧАЛЬНИКА СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ВЕЛИКОПЛОСКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЗА 2022 РІК

Дата: 25.05.2023 09:26
Кількість переглядів: 81

Фото без описуУ січні місяці 2021 року Великоплосківською сільською радою створено новий структурний підрозділ – Службу у справах дітей, яка перейняла на себе повноваження по захисту прав маленьких громадян, перед якою поставлені завдання реалізації на місцевій території державної політики у сфері соціального захисту дітей.

Для забезпечення повного охоплення дітей на території громади та виявлення випадків порушення прав, свобод та здоров’я дітей, захисту прав дітей відповідно до законодавства Служба у справах дітей Великоплосківської сільської ради співпрацює з директорами шкіл громади, старостами, поліцією, 4лікарнею та іншими структурними підрозділами громади, району та області.

До основних функціональних завдань служби відноситься виконання заходів із запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності; вчинення дітьми правопорушень; встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення, влаштування в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім`ї та сім’ї патронатних вихователів. Пріоритетним питанням Служби є своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківської опіки, надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, вирішення питання захисту особистих, майнових і житлових прав таких дітей, а також права дитини на сімейне виховання – те, що повинно бути на постійному контролі Служби у справах дітей, здійсненні контрольних функцій за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейних формах виховання та закладах соціального захисту.

Служба веде облік дітей, які проживають та зареєстровані на території громади, а також дітей-переселенців з  інших територій.

Станом на 01.01.2023 року загальна кількість дітей проживаючих на території громади віком від народження до 18 років складає 903 дитини.

З них по Великоплосківському округу 514 дітей,

          по Новосавицькому округу 113 дітей,

          по Слов’яносербському округу 144 дитини,

          по Тростянецькому округу 132 дитини.

На території громади на даний час проживає 20 дітей - переселенців, які прибули з інших регіонів України.

З метою сприяння виконання визначених завдань службою розроблена Програма підтримки та забезпечення прав дітей «Щаслива дитина – успішна родина», в якій передбачені видатки на оздоровлення та відпочинок дітей незахищених категорій, привітання сімей з новонародженими дітьми Великоплосківської громади та новостворених сімей опікунів, видатки на святкування дитячих свят на протязі року - Дня святого Миколая, Дня захисту дітей та Дня усиновлення, а також інші видатки спрямовані на захист прав та інтересів дітей Великоплосківської громади.

Одним із важливих напрямків роботи Служби являється постійне ведення квартирного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На даний час загальна кількості дітей зазначеної категорії, які перебувають на квартирному обліку складає 13 дітей. З  метою  реалізації державної  політики щодо захисту житлових  прав дітей – сиріт,  дітей,  позбавлених  батьківського піклування та осіб з їх числа розроблено Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на території  Великоплосківської сільської ради. Програма спрямована на співфінансування під час придбання житла дітям - сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа за рахунок державного бюджету.

При виконавчому комітеті сільської ради утворена постійна Комісія з питань захисту прав дитини, яка за 2022 рік провела 17 засідань і розглянула 45 питань у цій сфері. Кожне засідання комісія дуже прискіпливо розглядає питання, які стосуються дітей. Це і перебування дітей з інвалідністю в спеціальних закладах, це і виховання дітей в сім’ях опікунів. Це і надання ефективних соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах.

На 1 січня 2023 року на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах перебуває 11 дітей, які проживають у 7 сім’ях громади.

Від початку року проведено обстеження житлово-побутових умов проживання 180 сімей, що потрапили в поле зору Служби у справах дітей.

Протягом 2022-2023 року в закладах інституційного догляду та виховання дітей з Великоплосківської громади утримуються 2 дітей за заявою батьків, через складні життєві обставини влаштовані в Чорнянську та Болградську спеціальні школи. З 25 лютого у зв’язку з військовою агресією в Україні ці діти навчаються дистанційно.

Органом опіки та піклування сільської ради прийнято 53 рішення з питань захисту прав дитини.

Сьогодні Служба докладає багато зусиль до формування на території Великоплосківської громади нових сімей опікунів та піклувальників, прийомних сімей та соціальної послуги патронату над дітьми, що потрапили в складні життєві обставини та створення відповідно патронатних сімей, в яких має надаватися комплексна послуга тимчасового догляду, виховання та реабілітації дітей, які знаходяться в складних життєвих ситуаціях.

Взагалі станом на 01.01.2023 року на первинному обліку ССД Великоплосківської сільської ради перебуває 45 дітей, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. У тому числі 3 дітей прибули з іншої території.  

Діти вищезазначеної категорії Великоплосківської сільської ради влаштовані в різні форми виховання, в тому числі:

26 дітей під опікою;

1 дитина - в прийомній сім’ї;

2 дітей в дитячому будинку сімейного типу;

13 дітей такої категорії перебувають на повному державному забезпеченні в державних закладах України.

Із 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

10 – дітей-сиріт,

35 – дітей, позбавлених батьківського піклування.

У нашій громаді успішно функціонує:

12 сімей опікунів, в яких виховуються 21 дитина з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Одна дитина нашої громади влаштована в прийомну сім’ю.

Двоє дітей перебувають в дитячому будинку сімейного типу.

Тимчасово влаштовані в сімейні форми виховання 2 дітей, залишених без батьківського піклування, в тому числі 3 дітей за межі нашої громади.

Щорічно до Дня Святого Миколая ССД проводить благодійну акцію «З теплом у серці» для дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб та інших незахищених категорій дітей. Цього року 50 дітей отримали солодкі подарунки та від небайдужих громадян нашої громади зимовий одяг та взуття. Від БО «Маніфест Миру» 24 дітям надано гуманітарну допомогу у вигляді підгузків та засобів гігієни.

27 сімей з новонародженими дітьми громади отримали від Великоплосківської громади подарунки та пам’ятні нагороди на суму 13500 грн.

За 2022 рік Великоплосківська сільська рада підготувала до Великомихайлівського районного суду 5 позовних заяв стосовно відібрання дітей від батьків та позбавлення їх батьківських прав  по відношенню до 10 дітей.

Постійною діяльністю служби, є проведення профілактичних рейдів, обстеження матеріально-побутових умов проживання дітей, контроль над дітьми, які взяті під опіку (піклування), проведення роз’яснювальних бесід з дорослими та дітьми щодо здорового способу життя, попередження правопорушень та з інших питань, визначених завданнями Служби.

Про важливість цих питань для стабільного розвитку громади свідчить постійна увага до них членів виконавчого комітету, які практично на кожному засіданні розглядають різні аспекти соціального захисту дітей.

Дитина та захист її прав це надзвичайно важливо, тому Служба у справах дітей тісно співпрацює з керівництвом освіти, виконавчим комітетом та іншими структурними підрозділами громади. Працюємо і надалі та сподіваємося на ще кращі результати на місцевому рівні.

Виявляти дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування Виявлено 21 дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, 26 дітей, які залишились без батьківського піклування 2 Вести профілактичний облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах Перебуває на обліку 112 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах 3 Забезпечити ведення електронного банку даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, громадян, які бажають взяти їх на виховання, та електронного банку даних про дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах Постійно ведеться робота в електронній системі обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб, які бажають взяти їх на виховання, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах 4 Обстежувати умови утримання та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та складати відповідні акти з висновками Обстежено умови проживання дітей у 222 сім'ях 5 Здійснювати заходи щодо реєстрації народження покинутих та знайдених дітей Зареєстровано 2 дітей в органах реєстрації актів цивільного стану 6 Здійснювати заходи щодо надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування Надано 26 дітям, які залишились без батьківського піклування, статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування 7 Здійснювати заходи щодо влаштування дітей, які потребують соціального захисту До комунального закладу «Центр соціальнопсихологічної реабілітації дітей» Кіровоградської обласної ради влаштовано 11 дітей 8 Надавати консультативну та практичну допомогу громадянам при вирішенні ними у судовому порядку питань: позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини, участі одного з батьків у вихованні дитини, захисту житлових прав дитини Надано 450 консультацій щодо соціальноправового захисту дітей 1 2 3 9 Здійснювати досудову підготовку матеріалів про позбавлення батьків батьківських прав та відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав Підготовлено та подано до Ленінського та Кіровського районних судів 10 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав 10 Здійснювати заходи щодо негайного відібрання дітей у батьків при безпосередній загрозі життю та здоров’ю дітей Не здійснювались заходи щодо негайного відібрання дітей у батьків 11 Здійснювати перевірки додержання вимог чинного законодавства щодо праці неповнолітніх Міськрайонним центром зайнятості неповнолітні діти не працевлаштовувались 12 Вести облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які підлягають усиновленню, виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу На обліку перебуває 89 дітей, які підлягають усиновленню 13 Надавати консультативну та практичну допомогу при вирішенні питань стосовно встановлення опіки, піклування, утворення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, усиновлення Проведено консультативну роботу з 275 кандидатами в опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, усиновлювачі 14 Забезпечувати підготовку документів з питань усиновлення, опіки, піклування, створення (ліквідування) прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, влаштування до них дітей Підготовлено 84 пакети документів з питань усиновлення, опіки, піклування, утворення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, влаштування до них дітей 15 Брати участь у процесах встановлення контакту (знайомства з дітьми), вибуття дітей із закладів для дітейсиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування Взято участь у 52 процесах встановлення контакту (знайомства з дітьми), вибуття дітей із закладів для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень