Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

23 травня в Україні відзначається День Героїв. Інформаційні матеріали від Українського інституту національної пам'яті

Дата: 23.05.2023 08:32
Кількість переглядів: 96

 

Фото без опису

23 травня в Україні відзначається День Героїв. Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів з метою вшанування пам’яті борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дата 23 травня була вибрана з огляду на те, що 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

З метою вшанування мужності та героїзму захисників держави різних часівта  епох, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, підвищенню суспільної уваги й турботи про учасників збройної боротьби за волю України 23 травня відзначається щорічне свято – День Героїв. Українські Герої — це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії. Сьогодні ж це свято всіх хто бореться за незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України.
 З проголошенням незалежності України святкування Дня Героїв почало набувати розголосу водночас наразі свято не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає, особливо, з огляду на те, що з 2014 року українці протистоять збройній агресії Російської Федерації.

Особливо важливим цей день став після 24 лютого 2022 року, коли відбулось повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України. Захисники і Захисниці України щоденно відстоюють суверенітет,територіальну цілісність та недоторканість нашої держави. Їх хоробрість, жертовність та вияв глибинної любові до власної країни назавжди залишиться в історії України.
Отже, у наш час, День Героїв це не лише можливість вшанувати пам’ять загиблих за волю України, але і звернути увагу на живих героїв, які повернулися з війни – на тих, хто вистояв і продовжує розвивати Україну, показуючи приклад.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень