A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Виїзд за кордон батька, який самостійно виховує дитину

Дата: 15.05.2023 11:49
Кількість переглядів: 2902

Фото без опису

В період дії військового стану перетин державного кордону чоловіками віком від 18 до 60 років є обмеженим. Виїжджати за кордон мають право лише особи, які мають підстави для відстрочки від призову на військову службу. Однією з підстав для виїзду є самостійне виховання батьком дитини. Проте не завжди прикордонникам вдається довести той факт, що ви дійсно є батьком-одинаком та самостійно виховуєте дитину.

Процедура виїзду на підставі самостійного виховання дитини батьком

В першу чергу необхідно подбати про документи, які підтверджують факт того, що ви самостійно виховуєте дитину.

Такими документами можуть бути:

- свідоцтво про смерть матері дитини;

- рішення суду про позбавлення матері батьківських прав;

- рішення суду про визнання матері померлою або безвісти зниклою;

- рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини.

Проте інколи трапляються випадку, що матір дитина фактично самоусувається від виховання дитини, не виконує материнські обовʼязки, не забезпечує дитину - не бере участі у вихованні дитини. Матір дитини, яка самоусунулась від виховання дитини фактично може знаходитись в іншій місцевості, мати іншу сімʼю або перебувати за кордоном. В такому випадку батько фактично є особою, яка самостійно виховує дитину та може набути право на виїзд за кордон.

Як довести, що батько самостійно виховує дитину?

Інколи трапляються випадки, що після розлучення батько самостійно займається вихованням дитини. В таких випадках мати проживає окремо від дитини або самоусувається від її виховання. Також інколи мати виїжджає за кордон для влаштування свого особистого життя, фактично повністю залишаючи дитину на вихованні батька. В таких ситуаціях можна вважати, що батько самостійно виховує дитину. Для того щоб юридично закріпити цей факт та породити всі необхідні права, обовʼязки та наслідки необхідно звернутися до суду.

Для чого потрібно встановлювати факт самостійного виховання дитини?

Отримання відстрочки від призову на військову службу

Якщо ви батько-одинак та самостійно виховуєте дитину вам необхідно задуматись над встановленням факту самостійного виховання дитини. Відповідно до Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років не підлягають призову на військову службу. Проте якщо ви подасте до військкомату заяву про надання відстрочки у звʼязку з тим, що самостійно виховуєте дитини, то гарантовано отримаєте відмову та будете призвані на військову службу. Причиною відмови буде те, що РТЦК та СП не встановлює факти, а надає відстрочку вже з тих документів, в яких ці факти вже встановлені. Тобто, якщо отримати рішення суду, в якому буде зазначено, що ви дійсно самостійно виховуєте дитину, то в такому випадку вам нададуть відстрочку.

Звільнення з військової служби

Відповідно до Закону “Про військовий обовʼязок і військову службу” військовослужбовці можуть звільнитись з військової служби на підставі самостійного виховання дитини віком до 18 років. Проте для звільнення також не достатньо надати командиру військової частини документи, які підтверджують дані обставини. Щоб звільнитись спочатку необхідно в рамках окремого провадження встановити той факт, що ви є батьком-одинаком і після цього подавати рапорт на звільнення.

Як встановити факт самостійного виховання дитини в суді?

Для того щоб отримати рішення суду в першу чергу потрібно скласти заяву про встановлення факту самостійного виховання дитини. В заяві необхідно в першу чергу пояснити юридичну мету, якої ви хочете досягти, це може бути необхідність для подальшого оформлення документів щодо соціальної допомоги на дитину, яка виховується тільки одним із батьків, вирішення питань щодо переміщення дитини без документального оформлення згоди від матері.

Також до заяви необхідно долучити докази того, що ви самостійно виховуєте дитину, такими доказами можуть бути:

- рішення суду про розлучення зі встановленням місця проживання дитини;

- нотаріально посвідчений Договір про участь у вихованні дитини;

- договір оренди житлового приміщення;

- довідка про осіб, що спільно проживають;

- акт обстеження житлово-побутових умов;

- документи, що матір дитини перебуває за кордоном.

Перетин кордону, на підставі самостійного виховання дитини

Після отримання рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини, необхідно оформити відстрочку. Для цього необхідно написати та подати до РТЦК та СП заяву про надання відстрочки та долучити до неї рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини віком до 18 років. Після отримання відмітки про відстрочку у військово-обліковому документі ви можете перетнути державний кордон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень