A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

30 квітня відзначається 140 років від дня народження Ярослава Матея Франтишека Гашека. До цієї дати Тростянецька філія Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради підготувала ілюстративну виставку з біографією письменника.

Дата: 28.04.2023 13:39
Кількість переглядів: 283

 Фото без опису

Гашек народився в Празі в сім’ї вчителя, який пізніше став банківським службовцем. Дитинство його пройшло в нужді. За участь в демонстрації він був виключений з гімназії, деякий час працював, потім навчався в торговій школі.
Ярослав не визнавав авторитетів і умовностей, тому він не затримувався ні в одному місці надовго. Він вів, переважно, богемний спосіб життя.
Літературну діяльність почав з 18-ти років в газетах і гумористичних журналах коротенькими, чеховського типу, розповідями, які він називав “гуморесками”.
Уже в цих оповіданнях він нещадно висміює сімейний побут дрібного буржуа
“комерційний” шлюб, парламент, плутану і боязку політику чеської буржуазії і т. п.
На формування поглядів і стилю Гашека вплинули його подорожі по Чехії, Угорщині, Галичині, які входили до складу Австро-Угорщини, а також його зустрічі з анархістами, з якими він досить швидко розійшовся, зокрема, і для того, щоб укласти шлюб з дочкою скульптора Ярмілою Майеровою. Їх шлюб не був щасливим. Ярміла не хотіла миритися з постійними відлучками чоловіка, його вічними вечірками з друзями. Її батьки також наполягали на розлученні. 20 квітня 1912 року у пари народився син Ріхард, але в тому ж році вони розійшлися. Однак розлучення не було документально оформленим. Згодом Ярміла, яко довго відчувала в собі негативні емоції до колишнього чоловіка, оголосила синові, що його батько загинув.
У багатьох містах світу на честь Ярослава Гашека названі вулиці, а кількість пам’ятників Йозефу Швейку навіть перевищує кількість пам’ятників самому Гашекові. Як не дивно, але в самій Чехії немає жодного пам’ятника Швейкові, а перший пам’ятник письменнику з’явився тільки в жовтні 2005 року.
У світі існує кілька музеїв Ярослава Гашека. У 1966 році перший такий музей з’явився в Бугульмі. Музей в Ліпніце був створений онуком Гашека Ріхардом, який почав збирати колекцію після смерті батька, в 1980-х роках.
До цієї дати Тростянецька філія Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради підготувала ілюстративну виставку з біографією письменника та порадила прочитати книгу «Пригоди бравого вояка Швейка»

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень