A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Які обмеження потрібно врахувати при купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення?

Дата: 01.05.2023 10:27
Кількість переглядів: 107

Незважаючи на те, що 01.07.2021 року скасований мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, досі існують певні обмеження, які необхідно враховувати при купівлі землі.

1. Заборона на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Єдиний виняток –  землі селянського (фермерського) господарства державної та комунальної власності, які належать громадянам на праві постійного користування або довічного успадкованого володіння. Такі особи мають право їх викупити із розстроченням оплати до десяти років. 

Забороняється також відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

 Інший земельний фонд державної та комунальної власності можна отримати тільки в оренду на земельних торгах.

  2. До 31.12.2023 р. право продавати та купувати землю матимуть тільки фізичні особи-громадяни України, але не більше ніж 100 га в одні руки.  Починаючи з 01.01.2024 р. землю сільськогосподарського призначення зможуть купувати юридичні особи з обмеженням до 10 тис. га. Однак це можуть зробити тільки українські компанії, акціонерами/учасниками яких є виключно громадяни України, держава або територіальні громади.        

    Продаж с/г ділянок заборонений:

• іноземцям до рішення референдуму;

• громадянам держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом;

• членам терористичних організацій;

• якщо до покупця чи його родичів застосовано санкції у вигляді заборони на укладення правочинів з набуття у власність земельних ділянок.

3. До 01.01.2030 р. ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою ніж їхня нормативна грошова оцінка.

4. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню

Перед посвідченням угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріус перевіряє дотримання встановлених ЗК України вимог до набувачів права власності на такі земельні ділянки, зокрема обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, які має право набувати у власність одна особа.  

Нотаріус також повинен перевірити джерело походження коштів у покупця, за які він планує набути право власності на землю. 

Не допускається набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за відплатними договорами у разі відсутності у покупця документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які набувається таке право.

Рекомендуємо покупцям під час купівлі землі перевіряти відомості про продавця, здійснити виїзд на місце з метою виявлення прихованих недоліків об’єкта купівлі та з’ясувати, чи не є земельні ділянки предметом спору в судових провадженнях, зокрема кримінальних. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень