A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Конкурсний відбір підручників для 10 класу закладів загальної середньої освіти

Дата: 21.04.2023 10:02
Кількість переглядів: 1810

Фото без опису

Конкурсний відбір підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2022-2023 роках (10 клас) (далі – Конкурс) та відбір підручників для 10 класу закладів загальної середньої освіти для повторного видання здійснюються з метою забезпечення здобувачів загальної середньої освіти і педагогічних працівників новим поколінням підручників з навчальних предметів Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня (далі – ЗЗСО) згідно з переліками, які затверджені наказами Міністерства освіти і науки України від 30 вересня 2022 року № 871 та від 20 березня 2022 року № 315.

Відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21 вересня 2021 року № 1001 (зі змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2021 року за № 1483/37105 (далі – Порядок), на І етапі до проведення Конкурсу долучаються заклади загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, що використовують в освітньому процесі підручники для закладів загальної середньої освіти (далі – заклади освіти).

Електронні версії оригінал-макетів підручників, яким надано відповідний гриф МОН, розміщуватимуться в Електронній бібліотеці Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (далі – ІМЗО) у вільному доступі за покликанням lib.imzo.gov.ua з 15 квітня 2023 року.

З метою всебічного ознайомлення педагогічної громадськості з новоствореними підручниками для 10 класу ІМЗО організовує такі заходи:

з 17 до 28 квітня 2023 року учасниками Конкурсу буде проведено онлайн-презентації авторських концепцій їхніх підручників на youtube-сторінці ІМЗО (https://www.youtube.com/channel/UCb99utEiwpGkESp19mxAfdg ); 

з 15 квітня до 08 травня 2023 року буде проведено обговорення підручників. Задля покращення змістового наповнення підручників пропонується надати пропозиції та зауваження в Електронній бібліотеці ІМЗО на відповідних сторінках, де розміщені електронні версії підручників. Для обговорення будуть запропоновані новостворені підручники для 10 класу закладів загальної середньої освіти, а також підручники, які плануються для повторного видання.

Безпосередній вибір підручників за електронними версіями їх оригінал- макетів у комплекті з проєктами обкладинок з кожної назви підручника здійснюють педагогічні працівники закладів освіти, які викладають навчальний предмет, інтегрований курс, ідентичний навчальному предмету, з якого оголошено Конкурс.

Педагогічні працівники закладів освіти здійснюють вибір підручників шляхом формування рейтингу з однієї назви підручників.

Остаточне рішення щодо вибору підручників має бути схваленим на засіданні педагогічної ради закладу освіти, про що складається відповідний протокол, де зазначається інформація про педагогічних працівників, які безпосередній здійснили цей вибір.

З метою відкритості та прозорості процедури вибору заклади освіти на власних вебсайтах оприлюднюють вищезазначені протоколи педагогічної ради наступного дня після оголошення   висновків   Конкурсної   комісії,   а   саме 19 травня 2023 року.

Кількість примірників кожного з підручників має відповідати реальному вибору закладів освіти. Будь-яка зміна вибору закладу освіти не допускається.

Кожен педагогічний працівник закладу освіти має право повідомити на телефонну «гарячу лінію» [(044) 248-21-61] чи письмово на поштову (вул. Митрополита Василя Липківського, 36, м. Київ, 03035) або електронну (zso.imzo@gmail.com) адресу ІМЗО про вплив або бажання третіх осіб вплинути на його волевиявлення щодо вибору підручників чи про факт зміни волевиявлення педагогічних працівників закладів освіти, в якому він працює.

Відповідно до цих інструктивно-методичних матеріалів закладам освіти всіх форм власності з 01 до 10 травня 2023 року необхідно заповнити дві спеціальні форми вибору підручників (додаток 3) стосовно вибору підручників для 10 класу, які беруть участь у Конкурсі та які плануються для повторного видання.

Заповнення спеціальних форм відбуватиметься з використанням модуля прозорого вибору підручників на базі інформаційно-телекомунікаційної системи «Державна інформаційна система освіти» (далі – ІТС «ДІСО»), або будь-якого іншого програмного забезпечення, яке має Атестаційне свідоцтво та відповідає вимогам нормативних документів і може використовуватись для взаємодії з ІТС «ДІСО» (далі – СПЗ ВП).

Інформацію про СПЗ ВП для вибору електронних версій оригінал-макетів підручників можна отримати за покликанням http://diso.gov.ua/support, або скористатися вже встановленим програмним забезпеченням із переліку на http://diso.gov.ua.

У СПЗ ВП вибір та формування результатів вибору відбувається у вигляді спеціальних електронних форм, які потрібно заповнити: окремо для підручників для 10 класу, які беруть участь у Конкурсі, й окремо для підручників для 10 класу, які плануються для повторного видання. Після заповнення форми результат в електронній формі надсилається до ІТС «ДІСО».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень