A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Мінсоцполітики планує залучати досвід та потужності громадських організацій при розвитку системи соціальних послуг

Дата: 08.03.2023 14:30
Кількість переглядів: 76

Мінсоцполітики планує залучати досвід та потужності громадських організацій при розвитку системи соціальних послуг

8 березня Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович взяла участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Права людей з інвалідністю та включення в контекст відбудови держави. Презентація проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion».

Організатором заходу виступила Громадська спілка «Ліга Сильних» - ініціатор проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion», яка реалізує його разом з громадськими організаціями, що захищають права людей з інвалідністю, за підтримки Європейського форуму інвалідності.

Оксана Жолнович наголосила на важливості теми захисту прав людей з інвалідністю в умовах повномасштабної війни та їх інтеграції в суспільне життя. Поряд з інфраструктурною безбар’єрністю, яка передбачає доступність публічного простору для всіх людей, в тому числі з інвалідністю, іншими важливими напрямами вона назвала якісну реабілітацію, надання соціальних послуг для якнайшвидшого та повного відновлення функціональності та підтримка зайнятості.

“Наш пріоритет - вчасна та якісна реабілітація. Тому, Міністерство соціальної політики, спільно з МОЗ, започатковує реабілітацію в лікувальних закладах. Соціальні працівники персонально супроводжуватимуть людей ще в лікарнях - надаватимуть їм інформаційну підтримку, допомагатимуть з документами. Все для того, щоби людина якомога швидше повернула функціональність та могла вийти в економічну самостійність”, - заявила Оксана Жолнович.

Разом із тим, Міністерство соціальної політики планує залучати досвід громадських організацій в рамках розвитку системи соціальних послуг.

“Громадські організації мають значний досвід, який держава повинна використати під час розвитку системи соціальних послуг. Це такі актуальні сьогодні соціальні послуги, як соціалізація, соціальна реабілітації та соціальний супровід для всіх категорій населення, зокрема, категорії людей з інвалідністю”, - зазначила Міністерка соціальної політики. 

Іншим важливим напрямом, над яким сьогодні працює Мінсоцполітики, є доступ людей з інвалідністю до працевлаштування.

“Мінсоцполітики працює над законопроєктом щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Це дозволить державі надавати підтримку організаціям, які працевлаштовують людей з інвалідністю, а людям - отримувати достойну роботу, з гідною оплатою праці та можливістю повною мірою реалізовувати свої навички та вміння”, - підкреслила Оксана Жолнович.

В рамках заходу також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України та Європейським форумом осіб з інвалідністю щодо захисту і підтримки дітей з інвалідністю та їхніх сімей.

Участь у обговоренні питань щодо включення потреб людей з інвалідністю в процесі відбудови країни взяли Тетяна Ломакіна - Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, Кетрін Найтон - директор Європейського форуму інвалідності, Дар’я Сидоренко - виконавча директорка ГС «Ліга Сильних», Віталій Пчьолкін - голова правління Групи Активної реабілітації, Ольга Руднєва - cпівзасновниця центру для лікування та реабілітації жертв війни «Superhumans».

 

Довідково

«Ліга Сильних» – всеукраїнська громадська спілка, яка була утворена в кінці 2021 року. Головне завдання – об’єднати громадські організації та активізувати людей з інвалідністю для участі в реалізації власних прав. З моменту повномасштабного вторгнення одним із фокусів роботи організації стала допомога людям з інвалідністю. Наразі в спільноту «Ліги сильних» входять 53 організації. Під час вторгнення допомогу отримали майже 11 тисяч людей з інвалідністю за підтримки європейського партнера European Disabilities Forum (EDF).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень