A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Процедура державної реєстрації (ДРРП) на ділянки - відновлено

Дата: 01.03.2023 14:13
Кількість переглядів: 156

З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану!

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року № 209 "Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, надання/отримання відомостей/інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у тому числі шляхом безпосереднього доступу до них, проводиться/забезпечується з урахуванням таких особливостей: державна реєстрація, крім державної реєстрації, що відповідно до законодавства здійснюється в автоматичному режимі, проводиться виключно: державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що перебувають у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації/суб’єктом державної реєстрації прав, місцезнаходженням якого є адміністративно-територіальна одиниця, що не включена до переліку адміністративно-територіальних одиниць з обмеженим (обумовлений) доступом користувачів до окремих реєстрів, затверджених Міністерством юстиції (державні реєстратори); нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

Наказом Міністерства юстиції України від 01.04.2022 № 1307/5 затверджено Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану.

19 листопада набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19 жовтня 2022 року № 2698–IX (крім деяких положень, що наберуть чинності 19 травня 2023 року).

Законом відновлюється державна реєстрація договорів оренди, суборенди, емфітевзису, про передачу прав на землекористування щодо земельних ділянок, яка була припинена після введення воєнного стану (здійснювалася військовими адміністраціями), а також урегульовується питання права постійного користування й довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності.

Право оренди земельної ділянки знову підлягає державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав (крім випадків, якщо договір оренди земельної ділянки укладений у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено на всій території України).

У разі призупинення на всій території України функціонування Державного земельного кадастру, договір оренди земельної ділянки, що передається в оренду постійним користувачем, емфітевтом укладається в електронній формі. Такий договір оренди земельної ділянки, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору оренди земельної ділянки підлягають державній реєстрації, що здійснюється районною військовою адміністрацією.

Щодо державної реєстрації права оренди на підставі договорів оренди землі, укладених відповідно до пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Змінами до підпунктів 8 та 9 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України та доповненням розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України новим пунктом 29 Законом №26986:

- впроваджено державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, що набуто на підставі договорів, укладених під час дії воєнного стану. При цьому наголошуємо, що мова йде не про усі договори оренди землі, укладені під час дії воєнного стану відповідно до пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України, а виключно про договори, укладені відповідно до підпунктів 8 та 9 зазначеного пункту.

- Абзацом першим та другим пункту 29 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України передбачено, що орендар земельної ділянки, переданої йому в оренду відповідно до підпункту 8 пункту 27 цього розділу до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», зобов’язаний протягом двох місяців з дня набрання чинності зазначеним законом подати заяву про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, а якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру - також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

-У разі якщо протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим абзацом право оренди земельної ділянки не зареєстровано, договір оренди земельної ділянки вважається припиненим.

-Орендар, суборендар, якому передано право оренди, суборенди земельної ділянки відповідно до підпункту 9 пункту 27 цього розділу до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель", зобов’язаний протягом двох місяців з дня набрання чинності зазначеним Законом подати заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки, а якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру - також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

-У разі якщо протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим абзацом право оренди, суборенди земельної ділянки не зареєстровано, договір про передачу прав землекористування вважається припиненим. Таким чином, виключно щодо договорів оренди землі, укладених відповідно до підпунктів 8 та 9 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України, встановлюється вимога про обов’язковість реєстрації права оренди земельної ділянки.

Однак, попри встановлення обов’язку протягом двох місяців з дня набрання чинності Законом № 2698 подати заяву про державну реєстрацію прав, «негативні» правові наслідки щодо відповідних договорів наставатимуть тільки через три місяці. Тобто, державна реєстрація прав на підставі договорів, укладених відповідно до підпунктів 8 та 9 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України до набрання чинності Законом №2698, може проводитись до 19 лютого 2023 року. Після цієї дати відповідні договори вважатимуться припиненими.

Щодо самої процедури державної реєстрації прав та дій, що має вчинити державний реєстратор прав на нерухоме майно, то вони залишаються незмінними та є визначеними Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року № 1127.

Якщо договір оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, договір про передачу прав землекористування припинено у зв’язку з невнесенням до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про реєстрацію відповідного права або відомостей про поновлення відповідного договору до збирання врожаю, посіяного землекористувачем на земельній ділянці, землекористувач має право на збирання такого врожаю. Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім землекористувачем, у розмірі пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченої припиненим договором, з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

Це положення Закону поширюється на випадки збору врожаю орендарем, суборендарем земельної ділянки, емфітевтом, право землекористування якого виникло на підставі договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, якщо строк користування земельною ділянкою закінчився протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом. Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім землекористувачем, у розмірі пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченої припиненим договором, з дня припинення договору до дня збирання врожаю. Положення цього абзацу поширюються на випадки збору врожаю орендарем, суборендарем земельної ділянки, емфітевтом, право землекористування якого виникло на підставі договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, якщо строк користування земельною ділянкою закінчився протягом двох місяців з дня набрання чинності цим абзацом.

Література: 

1. Земельний кодекс України (із змінами та доповненнями)  2768-III від 25.10.2001

2. Закон України "Про державний земельний кадастр" № 3613-VI від 07.07.2011

3. Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" 

№ 1127 від 25.12.2015


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень