A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Профілактика та попередження нещасних випадків серед дітей Великоплосківської громади.

Дата: 24.02.2023 11:08
Кількість переглядів: 239

Фото без опису    Народження дитини приносить у сім’ю радість, нові приємні турботи. З появою на світ маленької людини, перед батьками постають різноманітні і складні завдання, а саме, щоб їх дитина росла здоровою і вихованою. Для того, щоб дитина розвивалася гармонійно, була життєрадісною, щоб виросла повноцінним громадянином, вона повинна в першу чергу бути здоровою - морально і фізично.

    В усьому світі травму вважають пріоритетною проблемою охорони здоров’я. Нещасні випадки серед дітей,  на жаль, ще й зараз  загрожують здоров’ю, а інколи і життю дитини.

     Травматизм поділяють на побутовий, транспортний, шкільний і спортивний. Буває ще вуличний, вогнепальний, сільськогосподарський, виробничий,  нещасний випадок на воді, задушення та отруєння.

  Найчастіше зустрічається побутовий травматизм. Побутовим травматизмом вважаються ушкодження, які діти отримали вдома у квартирі, у дворі чи в саду. Ушкодження при цьому найрізноманітніші, але найнебезпечніші з них - опіки полум’ям, хімічними речовинами і падіння з висоти. Причини побутового травматизму виникають через недостатній догляд батьків за дітьми, і за свою необережність вони іноді дуже дорого розплачуються. Такі здавалося б на перший погляд дрібниці, як залишені у доступному для малят місці голки, цвяхи, леза бритв, сприяють травмуванню, а іноді і смерті дітей. Це ж стосується і газових плит, оголених дротів електромережі, відчинених вікон, сходів тощо.

      Діти до трьох років дуже рухливі і цікаві. Перед ними розкривається новий незнаний світ і, прагнучи пізнати його, вони пробують предмети на дотик і на смак. Особливо їх приваблюють яскраві, блискучі, предмети, які зроблені з скла. Гра та невміле поводження із такими предметами, як голки, шпильки, цвяхи, ґудзики, монети призводять до поранень, а іноді малята і ковтають їх.

      У дошкілят і молодших учнів ушкодження можуть бути зумовлені іншими причинами. Вони рухливі і нестримані, пустують. Але вони рідко дістають травми в квартирі чи в школі тому, що авторитет дорослих є якимось бар’єром. Діти намагаються позбутися нагляду і охоче проводять своє дозвілля на подвір’ї, зі своїми ровесниками, катаючись на велосипедах, самокатах, санках, лізуть на дерева, драбини, у відкриті люки. Тому необладнані дитячі майданчики, захаращені двори, відкриті люки, канави, несправні ліфти, поручні сходів, несправні велосипеди, теж дуже небезпечні. Особливо небезпечними для дітей є неогороджені ділянки, де проводяться ремонтні роботи. Часто діти падають з висоти балконів, драбин, дерев, що теж призводить до тяжких травм.

        Діти середнього і шкільного віку хочуть наслідувати свої героїв з медіа культури, які їм подобаються. Вони з захопленням граються у війну, ковбоїв, долають перешкоди, демонструючи при цьому свою відвагу, спритність, силу, що нерідко призводить до біди.

         Зараз всюди в побуті користуються газом і електроенергією, а невміле поводження з приладами теж стає причиною нещасть. Діти інколи хапаються за неізольовані проводи, оголені контакти електропроводів, вставляють в розетки шпильки, цвяхи і нерідко дістають опіки та ушкодження тканин тіла.

    Принципи запобігання побутовому травматизму різноманітні, але головним і надійним з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома. Старші систематично повинні виховувати в дітях обачливість і обережність, особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах.

    Найтяжчим, з найбільшим процентом смертності, є травматизм, отриманий від автомашин, автобусів, тролейбусів, поїздів та інших видів транспорту. І знову ж таки головними причинами є бездоглядність дітей на вулиці, коли вони ідуть до школи чи з неї, а також у години дозвілля. А призводять до цього незнання дітьми правил вуличного руху, порушення правил користування транспортом.

     Надзвичайно небезпечно кататись дітям на велосипедах, мопедах, моторолерах, якщо вони не склали відповідних екзаменів на право водіння. Дорослим ні на мить не можна забувати, що діти схильні наслідувати їх. Якщо дитина бачить, що старші порушують правила вуличного руху, легковажно ставляться до рекомендацій, то й від дитини марно вимагати чогось іншого, бо дитина перш за все бере приклад з дорослих. Лише спільні зусилля батьків, вчителів, вихователів, працівників громадських організацій зможуть забезпечити позитивний ефект у боротьбі з транспортним травматизмом.

        Серед смертності від травматизму утоплення займає одне з перших місць. Це може статися як влітку, так і взимку. Головною причиною утоплення є невміння плавати, незнання особливостей водойм, при стрибках у воду велику небезпеку приносять підводні скелі, каміння. Взимку діти топляться, провалюючись під лід при катанні на ковзанах, або переходячи через водоймища.

       Головну роль у запобіганні нещасних випадків на воді відіграють батьки дітей і екстрені служби за номером 102 та інші громадські організації. Вони відповідають за те, щоб для купання дітей були відведені спеціально загороджені місця, але навіть у таких місцях діти повинні бути під пильним контролем дорослих. Всі небезпечні місця для купання повинні бути огороджені і встановлені попереджувальні знаки. Взимку дороги, придатні для переїзду через річку, чи озеро, теж повинні позначатися. Ми дорослі зобов’язані категорично забороняти дітям кататися на ковзанах, санках по тонкій кризі.

        Служба у справах дітей Великоплосківської сільської ради разом із представниками Органів місцевого самоврядування, співробітниками навчальних закладів та представниками ювенальної превенції Великомихайлівського відділу №1 ГУНП у Роздільнянському районі ведуть облік нещасних випадків на території Великоплосківської громади та проводять профілактичну і інформаційну роботу серед незахищених верств населення Великоплосківської сільської ради. Також згідно останньої взаємозірки між представниками вищевказаних установ виявили, що впродовж 2022 року та перших двох місяців 2023 року на території Великоплосківської громади не виявлено нещасних випадків серед дітей.

     Також можна ознайомитись з рекомендаціями стосовно безпеки дітей під час воєнного стану та бойових дій – https://velykoploskivska-gromada.gov.ua/news/1654002460/

         Шановні батьки! Проявляйте терпіння та навчайте дітей берегти своє життя та здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень