A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Огляд нового ДСТУ 9195:2022

Дата: 20.02.2023 16:07
Кількість переглядів: 532

Фото без опису

Перед вами огляд нового 📄 ДСТУ 9195:2022 Швидкоспоруджувані захисні споруди цивільного захисту модульного типу (далі – ДСТУ 9195:2022), який набирає чинності вже з 1 березня 2023 року ❗

З повним текстом огляду ви можете ознайомитися за посиланням: https://www.shieldfire.com.ua/novyj-standart-po.../.

Основне з огляду:

📌 Пам’ятаємо, можливість нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту в особливий період шляхом будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту передбачена статтею 32 Кодексу цивільного захисту України.

Сама швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту (ШСЗСЦЗ) визначається Кодексом цивільного захисту України як споруда, що зводиться (виготовляється, монтується) за короткий час із спеціальних конструкцій (виробів), вимоги до яких встановлюються будівельними нормами, стандартами та правилами.

📌 Поняття «будівництво» та «швидкоспоруджувана» не є зовсім сумісними, оскільки перше вимагає здійснення ряду процедур для розробки проекту, отримання дозволу і введення в експлуатацію, на що потребується певний час. Швидкоспоруджувана споруда радше розглядається як виріб, який монтується або зводиться.

📌 Набрання чинності стандартом не є тотожним його обов’язковості. Так, відповідно до частини 3 статті 11 Закону України «Про будівельні норми» у разі якщо будівельні норми містять посилання на національні стандарти, що стосуються вимог до виготовлення містобудівної, проектної, науково-проектної та робочої документації, методів проектування, процесів виконання будівельних робіт, методів випробувань, конструктивних та інженерних систем, такі стандарти є обов’язковими до застосування. Посилання на ДСТУ 9195:2022 чинні на сьогодні норми не містять.

📌 ДСТУ 9195:2022 містить 9 розділів та Додаток А з бібліографією.

📌 Відповідно до розділу 1 цей стандарт установлює основні вимоги до проектування та виготовлення швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту модульного типу, готових до використання за призначенням, та їхніх окремих конструкцій (блок-модулів), з яких монтують (складають) та будують такі споруди у готовий виріб, а також способів забезпечення їх необхідними захисними властивостями.

📌 Розділ 2 містить нормативні посилання, а розділ 3 – терміни та визначення понять (стандарт дає визначення «габіону», «повної заводської готовності», «надмірного тиску у фронті повітряної ударної хвилі», «коефіцієнту захисту»).

📌 Розділ 4 стосується познак і скорочень, які застосовуються в ДСТУ 9195:2022.

📌 У розділі 5 висвітлені основні положення. Зокрема, зазначено, що ШСЗСЦЗ модульного типу повинні забезпечувати захист населення, що підлягає укриттю, від розрахункової дії засобів ураження згідно з ДБН В.2.2-5 протягом нормативного часу, який встановлено згідно з ДБН В.1.2-4.

📌 Розкрито відмінності та основні вимоги до швидкоспоруджуваних сховищ (ШСС) і швидкоспоруджуваних протирадіаційних укриттів (ШСПРУ), наведено можливість використання спеціальних конструкцій (блок-модулів), які поділено на технічний блок-модуль для розміщення спеціального обладнання та інженерно-технічних систем; блок-модуль для розміщення осіб, що підлягають укриттю; комбінований блок-модуль (для розміщення осіб, що підлягають укриттю, та для розміщення спеціального обладнання й інженерно-технічних систем).

📌 Розділ 6 присвячений об’ємно-планувальним та конструктивним рішенням і складається з декількох підрозділів.

📌 Визначено мінімально необхідний склад основних та допоміжних приміщень, що забезпечать їх функціювання за призначенням, для ШСС та для ШСПРУ. Визначено порядок розрахунку мінімальних площ приміщень, відсоткове значення місць для сидіння та лежання, висоту приміщень, вимоги до прорізів і проходів, вимоги до відокремлення приміщень для розміщення резервних (автономних) джерел електропостачання (акумуляторних батарей, дизельної електростанції), вимоги до тамбурів тощо.

📌 У розділі 7 йде мова про спеціальне обладнання та інженерно-технічні системи (ОВ, ВК, ЕТР тощо).

📌 Розділ 8 охоплює питання гідроізоляції, а розділ 9 – вимоги до пожежної безпеки.

📌 Завершує ДСТУ 9195:2022 додаток з бібліографією.

🔶 Таким чином, є питання, які за результатами аналізу ДСТУ 9195:2022 залишаються відкритими і потребують доопрацювання. Але їх узагальнення буде краще зрозуміло на практиці, після введення в дію стандарту. У будь-якому випадку, його положення дозволять виробникам, які вже розгорнули виготовлення фактично ШСЗСЦЗ модульного типу, стандартизувати свої процедури та застосувати єдиний підхід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень