A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ПРАВО ВЛАСНОСТІ ПРИ ЗНИЩЕННІ ЧАСТИНИ ОБ'ЄКТА НЕРУХОМОГО МАЙНА

Дата: 14.02.2023 11:34
Кількість переглядів: 275

Досить часто трапляється так, що складову частину або допоміжну річ основного об'єкта 🏘 знищено. Причини можуть бути різні: природна руйнація, нещасний випадок, примусове знесення, тощо. Якщо об'єкт є великим, то власник звертається до 👩‍🎓👨‍🎓державного реєстратора прав з проханням внести зміни до розділу, ❎️ виключивши ту частину, яку знищено. Такі звернення обумовленні розміром податків, які власник сплачує. Менша площа = менша сума.

Начебто логічне звернення, але давайте керуватись 📃 діючими нормативно-правовими актами. Отже, абзацом 5 пункту 5 статті 12 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" встановлено, що 📢 зміна характеристик об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості ☝️ не впливають на дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості та їх обтяжень.

📃 Пунктом 75 постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що для державної реєстрації припинення права власності на ☝️ закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням подаються:

✍️ заява власника закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва, справжність підпису на якій засвідчується відповідно до Закону України “Про нотаріат";

✍️ документ, що посвідчує право власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням).

☝️ Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням проводиться за наявності відомостей про факт знищення, отриманих державним реєстратором з 💻 Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

📢 Дана норма стосується виключно щодо 🏘 ВСЬОГО об'єкта. Жодною нормою не надано право проводити реєстрацію прав, якщо ЧАСТИНА основного об'єкта знищена.

✅️ Разом з тим, абзац третій пункту 58 вищевказаної постанови встановлює, що за бажанням заявника у разі зміни технічних характеристик закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва 🔱 державна реєстрація права власності на такий об’єкт проводиться з використанням відомостей про його технічну інвентаризацію, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

☝️ Даний випадок, на думку автора, стосується виключно випадків, коли проводиться державна реєстрація вперше (з відкриттям розділу) або при переході права власності.

📖 Довідково інформуємо, що вищевказана стаття Закону також містить норму про те, що у разі 🔄 зміни характеристик об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва характеристики такого об’єкта 🔄 оновлюються в Державному реєстрі прав ☝️ автоматично в режимі реального часу в порядку інформаційної 💻 взаємодії з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (у разі наявності в Державному реєстрі прав відомостей про ідентифікатор такого об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта) в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва) з обов’язковим відображенням дати такого оновлення.

🕒 Станом на сьогодні технічно така взаємодія не запроваджена.

 

         Стаття має інформаційний та рекомендаційний характер, підготовлена головою ГО "Спільнота реєстраторів" Медвєдєвою Світланою


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень