A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ДЕРЖАВНА ЗРАДА:ЩО ТРЕБА ЗНАТИ?

Дата: 08.02.2023 09:22
Кількість переглядів: 109

У цей складний для нашої держави час питання державної зради та співпраці з державою-агресором надзвичайно важливе. Що містить в собі поняття колабораціонізм і яке покарання передбачене за подібні дії? Про це далі.

Термін "Колабораціонізм" буквально означає співпрацю з ворогом. Використовувати його почали з часів Першої світової війни, а уже у Другій світовій він набув емоційного забарвлення. "Колабораціонізм" почав вживатися не тільки в позначенні співпраці з ворогом, але й ідеологічній підтримці нацизму. Все частіше цей термін є синонімом з поняттям державної зради.

Відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада – це діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

В умовах воєнного стану безумовним є дотримання принципів законності, патріотизму, політичної неупередженості у проходженні державної служби, оскільки це є обов’язком державного службовця.

Згідно із Законом України «Про державну службу» державний службовець публічно складає Присягу державного службовця щодо служіння Українському народові, дотримання Конституції та законів України, охорони прав, свобод і законних інтересів людини й громадянина, честі держави. Порушення Присяги є дисциплінарним проступком, що є підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посади державної служби.

Відповідно до законодавчих змін, які відбулись в березні 2022 року, поняття "Колабораціонізм" означає наступне:

- Дії, спрямовані на заперечення збройної агресії проти України, публічні заклики в підтримку держави-агресора, співпраця з агресором, його збройними формуваннями чи тимчасовою адміністрацією.

- Добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади на окупованих територіях.

- Здійснення пропагандистської діяльності у будь-яких закладах освіти України, метою якої є сприяння збройної агресії проти нашої держави.

- Передача матеріальних ресурсів збройним формуванням агресора або провадження господарської діяльності у взаємодії з ворогом.

- Участь у мітингах, зборах, демонстраціях, а також одержання, зберігання та розповсюдження інформації, яка направлена на підтримку держави-агресора.

- Добровільне зайняття посади в незаконних судових чи правоохоронних органах на тимчасово окупованих територіях, участь у будь-яких воєнізованих ворожих формуваннях.

Усі вищеперелічені дії підлягають покаранню. Кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність визначається новою статтею - 111-1 Кримінального кодексу України. Покарання за які можуть варіюватися від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі.

Отже, колаборант - це той, хто співпрацює або очолює незаконно створені органи та робить все аби підірвати суверенітет держави, тоді як виконання державним службовцем чи посадовою особою, на тимчасово окупованій території, своїх посадових обов’язків у межах та у спосіб передбачений Конституцією та законами України, виключає поняття колаборації.

В реаліях російської агресії та масового застосування окупаційними військами насильства з метою захоплення влади, актуальним стає відповідальність особи за дії або бездіяльність, вчинені під впливом фізичного або психічного насильства.

З цього приводу необхідно відзначити, що відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

                                                                                                                              (з сайту https://just.odessa.gov.ua/?view=viewnews&page_id=4072)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень