A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України

Дата: 23.01.2023 15:37
Кількість переглядів: 143

Фото без опису

Станом на 23.01.2023 на офіційному сайті Верховної Ради України за №8366-1 від 23.01.2023 зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України.

Проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України» розроблено у зв’язку з необхідністю відновлення права приватизації земельних ділянок для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло під час дії воєнного стану на території України.

Після внесення змін до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 року, підпунктом 5, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Деякими змінами до цього положення Кодексу все ж таки надали можливість приватизовувати земельні ділянки власникам нерухомого майна, яке знаходиться на такій ділянці та громадянам, які отримали землю у користування до набрання чинності цієї норми.

Однак, варто зазначити, що через війну мільйони громадян втратили житло. Серед пошкоджених об'єктів нерухомості переважають житлові приміщення – понад 142 тис. З них понад 54 тис – із ступенем руйнування до 50%, 88 тис – 50-100%. У свою чергу, за підрахунками Міжнародної організації міграції, внутрішньо переміщеними особами є понад 6,5 млн. осіб.

Разом з цим, в країні на сьогодні склалась доволі складна ситуація із можливістю забезпечення житлом тих громадян, які вимушено покинули свої домівки або взагалі їх втратили.

У зв’язку з цим, варто відновити законодавчо заблоковане на період війни право на приватизацію земельних ділянок для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або тих, які втратили житло для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд.

Електронний ресурс [Режим доступу https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41224]


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень