A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Відзначення 200-ої річниці села Великоплоске

Дата: 28.09.2022 18:16
Кількість переглядів: 279

 

Фото без опису

27 вересня 2022 року, на свято Воздвиження Чесного та Животворящого Хреста Господнього, у селі Великоплоске відбулися урочистості, присвячені престольному святу та 200-ій річниці з дня заснування села. Святкове Богослужіння очолив правлячий архієрей Української Архієпископії владика Никодим.

Під час Архієрейської Божественної Літургії владиці Никодиму послужили: благочинний протоієрей Сергій Столярчук, настоятель храму ієрей Георгій Яровий, протодіакон Нікола Тикан, диякон Вадим Кривошея, диякон Василь Єгоров, диякон Олександр Делеску, читець Вадим Маланчук, читець Костянтин Соколов, свещеносець Дмитро Петря.

Було здійснено Хресну ходу. Після закінчення Богослужіння преосвященніший архієпископ Никодим звернувся до всіх присутніх з проповіддю про значення вчиненого свята, привітавши диякона Василя Єгорова з п'ятою річницею хіротонії, а також нагородивши ієрея Георгія Ярового наперсним хрестом, відзначивши його високі результати на благо Церкви.

Після урочистого Богослужіння християни Великоплоского на чолі з архієпископом Київським та всієї України Никодимом взяли участь у низці ювілейних заходів.

В центрі села відбулося урочисте відкриття інсталяції "Я люблю Великоплоске". Сільським головою Батуріним Іваном Максимовичем було вручено подяки творцям історичної для жителів села споруди: Шлюшкіну Сергію Леонідовичу, Двоєнкіну Євгену Миколайовичу, Нікітіну Євгену Федоровичу. Мешканці села на головній площі вшанували пам'ять захисників України, які загинули в кровопролитній війні, серед яких є і плосківчани, які віддали свої життя за мир та спокій рідної землі. За сумлінну працю, вагомий внесок у розбудову агропромислового комплексу рідного краю  та з нагоди 200-річчя села заступником голови Роздільнянської районної державної адміністрації Шличок Наталією Степанівною було вручено подяки трудовим колективам: ТОВ "Моноліт", ТОВ "Топаз", ТОВ "Агросоюз", СВК "Рассвет", ТОВ " Кристал-2008".

Урочисто привітали "трудових ювілярів"- мешканців села, які мають стаж понад 50 років. Заступник начальника відділу обслуговування громадян №16 (сервісний центр) Паровенко Павло Олексійович урочисто відзначив з врученням грамоти сільського голови та грошового подарунка від сільгосппідприємств  громади лікаря Небогатова Віктора Савелійовича (54 роки трудового стажу), вчителя Бабіч Ніну Василівну (51 рік трудового стажу), вчителя Гіріна Віталія Івановича (50 років трудового стажу), ветерана праці, ветерана війни учасника бойових дій на території інших держав Китаєва Якова Семеновича (41 рік трудового стажу). Також у цей день Павло Олексійович провів виїзний прийом громадян старших за 80 років з метою поліпшення послуг пенсійного фонду.

Владика Никодим звернувся до присутніх зі словами привітальними та словами підтримки у цей складний для України час. Допомагати один одному, підтримувати та вірити - головні заповіді сьогодення.

Представником громадськості села Олексієм Шульгіним вручено подяку з восковою печаткою, датованою 1821 роком,  Великоплосківському сільському голові Бутуріну Івану Максимовичу за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток рідного краю.

Гості та мешканці села ознайомились з історичними фотодокументами виставки "Історична спадщина рідного краю".  Світлини подій XX сторіччя зворушили спогадами про рідних та знайомих односельців. 

Виставка декоративно-прикладного мистецтва привернула увагу усіх присутніх. Роботи з бісероплетіння, вишивки, солоного тіста, мальовані картини - творчі здобутки майстрів рідного краю.

Знаменною подією в цей святковий день було відкриття музейної кімнати з експозиціями традицій та обрядів жителів села Великоплоске. Кімната наповнена рідкісними історичними та архівними матеріалами.  Бібліотекарями Чернігівською Ларисою Іванівною та Єждіною Оленою Олександрівною було проведено велику роботу по збиранню історико-краєзнавчих матеріалів про рідний край. 

Для дітей була проведена вистава "магічна феєрія", організатором якої є Бочко Андрій Вікторович. Малеча була у захваті,  стільки нового та пізнавального  дізналися! Андрій є волонтером і вже не перший раз нашим діткам допомагає: проводить вистави і завжди привозить подарунки, що так полюбляє дітвора. Велика подяка Андрію за душевність та доброту.

Відзначили 200-у річницю села і випускники Великоплосківської середньої школи. Зібрались по-сімейному, невеличким колективом, але ж зі спогадами та шкільними історіями поринули у минуле. Презентували книгу "Школа, яка завжди з нами", авторами якої є сім'я Долгових Володимира Вікторовича та Надії Олександрівни. В збиранні історичного фотоматеріалу допомагав Гірін Віталій Іванович. У фінансових питаннях щодо видавництва книги допомогу надавав депутат Одеської обласної ради Дерев'янко Микола Миколайович. 

Всіх плосківчан об'єднали історія та традиції рідного краю. Хочеться повторити відомий вислів М.Рильського “Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього”. То ж пам'ятаймо та шануймо свої історичні корені!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


 

  

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень