A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЗАХИСТ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ДІТЕЙ – НОВИЙ ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМОК ДІЯЛЬНОСТІ ВЕЛИКОПЛОСКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Дата: 01.09.2022 12:09
Кількість переглядів: 214

Фото без описуВ минулому році в січні місяці Великоплосківська сільська рада утворила новий структурний підрозділ – Службу у справах дітей, яка перейняла на себе повноваження по захисту прав маленьких громадян та перед якою поставлені завдання реалізації на місцевій території державної політики у сфері соціального захисту дітей.

Для забезпечення повного охоплення дітей на території громади та виявлення випадків порушення прав, свобод та здоров’я дітей, захисту прав дітей відповідно до законодавства Служба у справах дітей Великоплосківської сільської ради співпрацює з директорами шкіл громади, старостами, поліцією, лікарнею та іншими структурними підрозділами громади, району та області.

До основних функціональних завдань служби відноситься виконання заходів із запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності; вчинення дітьми правопорушень; встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення, влаштування в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім`ї та сім’ї патронатних вихователів. Пріоритетним питанням Служби є своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківської опіки, надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, вирішення питання захисту особистих, майнових і житлових прав таких дітей, а також права дитини на сімейне виховання – те, що повинно бути на постійному контролі Служби у справах дітей, здійсненні контрольних функцій за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейних формах виховання та закладах соціального захисту.

Служба веде облік дітей, які проживають та зареєстровані на території громади, а також дітей-переселенців з  інших територій.

Станом на 01.08.2022 року загальна кількість дітей проживаючих на території громади віком від народження до 18 років складає 875 дітей.

З них по Великоплосківському округу 504 дитини,

          по Новосавицькому округу 114 дітей,

          по Слов’яносербському округу 137 дітей,

          по Тростянецькому округу 120 дітей.

На території громади на даний час проживає 47 дітей, які прибули з інших регіонів України.

З метою сприяння виконання визначених завдань службою розроблена Програма підтримки та забезпечення прав дітей «Щаслива дитина – успішна родина», в якій передбачені видатки на оздоровлення та відпочинок дітей незахищених категорій, привітання сімей з новонародженими дітьми Великоплосківської громади та новостворених сімей опікунів, видатки на святкування дитячих свят на протязі року-Дня святого Миколая, Дня захисту дітей та Дня усиновлення, а також інші видатки спрямовані на захист прав та інтересів дітей.

При виконавчому комітеті сільської ради утворена постійна Комісія з питань захисту прав дитини, яка з початку року провела 10 засідань і розглянула 35 питань у цій сфері. Кожне засідання коміссія дуже прискіпливо розглядає питання, які стосуються дітей. Це і перебування дітей з інвалідністю в спеціальних закладах, це і виховання дітей в сім’ях опікунів. Це і надання ефективних соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах.

На 1 січня 2021 року на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах було 83 дитини, які проживають у 28 сім’ях громади. За весь період роботи служби знято з обліку 69 дітей, у зв’язку з зникненням підстав для перебування на обліку в СЖО. На сьогоднішній день 14 дітей перебуває в СЖО.

Від початку року проведено обстеження житлово-побутових умов проживання 123 сім’ї, що потрапили в поле зору служби у справах дітей.

Протягом 2021-2022 року в закладах інституційного догляду та виховання дітей з Великоплосківської громади утримуються 2 дітей за заявою батьків, через складні життєві обставини влаштовані в Чорнянську та Болградську спеціальні школи. З 1 серпня у зв’язку з надзвичайною ситуацією в країні діти будуть навчатись на дистанційному навчанні.

Органом опіки та піклування сільської ради прийнято 28 рішень з питань захисту прав дитини.

Сьогодні Служба докладає багато зусиль до формування на території Великоплосківської громади нових сімей опікунів та піклувальників, прийомних сімей та соціальної послуги патронату над дітьми, що потрапили в складні життєві обставини та створення відповідно патронатних сімей, в яких має надаватися комплексна послуга тимчасового догляду, виховання та реабілітації дітей, які знаходяться в складних життєвих ситуаціях.

Взагалі станом на 01.08.2022 року на первинному обліку ССД Великоплосківської сільської ради перебуває 40 дітей, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.  

Із вищезазначеної категорії на території Великоплосківської сільської ради проживають та  влаштовані в різні сімейні форми виховання (опіка,  прийомні сім’ї, дитячий будинок сімейного типу) 33 дитини, з них:

 5 – дітей-сиріт,

35 – дітей позбавлених батьківського піклування.

У громаді успішно функціонує:

10 сімей опікунів, в яких виховуються 20 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Одна дитина нашої громади влаштована в прийомну сім’ю.

Двоє дітей перебувають в дитячому будинку сімейного типу.

Тимчасово влаштовані в сімейні форми виховання 2 дітей, залишених без батьківського піклування, в тому числі 3 дітей за межі нашої громади.

Одним із важливих напрямків роботи Служби являється постійне ведення квартирного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На даний час загальна кількості дітей зазначеної категорії складає 11 дітей:

З обласного бюджету виділяється субвенції на придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа.

Постійною діяльністю служби, є проведення профілактичних рейдів, обстеження матеріально-побутових умов проживання дітей, контроль над дітьми, які взяті під опіку (піклування), проведення роз’яснювальних бесід з дорослими та дітьми щодо здорового способу життя, попередження правопорушень та з інших питань, визначених завданнями служби.

Про важливість цих питань для стабільного розвитку громади свідчить постійна увага до них членів виконавчого комітету, які практично на кожному засіданні розглядають різні аспекти соціального захисту дітей.

Дитина та захист її прав це надзвичайно важливо, тому Служба у справах дітей тісно співпрацює з керівництвом освіти, виконавчим комітетом та іншими структурними підрозділами громади. Працюємо і надалі та сподіваємося на ще кращі результати на місцевому рівні.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень