A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

День визволення Великоплоского від німецько-фашистських загарбників і румунських окупантів

Дата: 11.04.2022 09:21
Кількість переглядів: 314

   Фото без опису

  22 червня 1941 року о 12 годині дня по радіо виступив Народний комісар закордонних справ В. М. Молотов, який оголосив про те, що фашистська Німеччина віроломно, порушивши договір про ненапад, ввела свої війська на територію Радянського Союзу. Почалася Велика Вітчизняна війна. Лінія фронту простяглася від Баренцева до Чорного моря.

      Люди йшли на фронт. Генерал Бакулін М. В., майор Бакланов Ф.М., старший лейтенант Двоенкін Г.І., старший політрук Соловйов Е.К., капітан Биканов С.С., Кравцов С.І., старшина Китаєв В.І., солдати: Шлюшкін Ф.С., Привалов С.П. і багато інших плосковчане билися під Сталінградом. А письменник Володимир кірки в повісті "Полководець" описав подвиг тридцятої батареї, в складі якої були вихідці з Плоского, при обороні Севастополя в 1942 році:"30 батарея була блокована з усіх боків. У її казематах залишилося близько 200 солдатів. Будучи блокованої, батарея продовжувала вести вогонь ї до 18 червня розстріляла всі снаряди, які були в запасі. Особовий склад ховався в 26 підземних спорудах та вів боротьбу під керівництвом командира батареї Александера і військового комісара старшого політрука Є.К. Соловйова (плосковчаніна). Ночами батарейці здійснювали вилазки наверх і знищували ворога.

     Через кілька днів Александер прийняв рішення прорватися з особовим складом, але не в бік Севастополя, який був відрізаний супротивником, а в бік гір, і піти в партизани. У батареї вже не було ні води, ні продуктів, скінчилися боєприпаси. Вірний друг командира - комісар Соловйов був поранений. Не маючи можливості пробиватися до партизанів і не бажаючи бути тягарем, він залишився на батареї і в останній момент застрелився ".

  Так билися за Батьківщину наші земляки.

Через 17 днів після початку війни німецько-румунські частини окупували Плоске. З 7 серпня 1941 року по 10 квітня 1944 роки тривав на його території окупаційний режим.

   На території між Дністром і Бугом була створена румунська провінція Задністров'ї (Трансністрія). Скрізь вивішувалися гасла на румунській мові, в перекладі означають "Хай живе велика Румунія від Тиси до Бугу!". Столицею Трансністрії був спершу р Тирасполь, потім г. Одесса. Всю територію провінції поділили по румунському зразком на префектури, претури і примарії.

     Весь апарат управління в Трансністрії складався з румунів. Але в с. Плоске примар був призначений учитель Черчілль Олексій Іванович, знав румунську мову. Після звільнення села, його репресували, і він помер десь в концтаборі. Але це був справжній радянська людина: знаючи румунську мову, він зумів визволити кілька військовополонених плосковчан з табору в с. Паркани: старшого лейтенанта Цуканова Ізота, молодшого політрука Привалова Петра і інших.

       Під час румунської окупації колгоспи не зникли, але змінилися їх статус і назви. Тепер це були суспільства: Кузе Воде, "Вікторія", ім.Тудора Владимиреску і.т.д. Вино, пшеницю, кукурудзу відправляли в Румунію. Перед звільненням села туди ж викрали 450 голів великої рогатої худоби, 530 коней, 960 овець. Спроби протистояти цьому робили двоє десантників і місцеві жителі на чолі з Сорочинським.

   У роки окупації в селі діяла група партизан: брати Колесникови, Сергій і Петро, подружжя Агєєв, Іван і Павлина, Вишняков Павло, колишній голова с / ради Небогатов С.Є. Всі вони були заарештовані і в квітні 1944 р. розстріляні в Тирасполі.

  10 квітня 1944 року 1310 стрілецький полк 19 стрілецької дивізії звільнив село. 12 квітня радянські війська форсували Дністер біля села Красногірка. Сотні плосковчан брали участь в цій операції. Багато з них були нагороджені медалями "За звільнення Бєлграда", "За взяття Будапешта". Понад семисот жителів села загинули на фронтах під час війни.   

     Щороку, 10 квітня мешканці села Великоплоске вшановують пам'ять всіх воїнів, які віддали своє життя за рідну Батьківщину!

   Також, і сьогодні  відбулось урочисте покладання квітів до пам'ятника Загиблого солдата.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень