A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Історія та досягнення Одеської області. До 90 - річчя Одещини.

Дата: 23.02.2022 11:08
Кількість переглядів: 242

Одеська область — найбільша за територією область України, розташована на південному заході країни. Одна з найрозвиненіших областей країни в економічному, туристичному, культурному та науковому напрямках. На півночі та сході межує (за годинниковою стрілкою) з ВінницькоюКіровоградською та Миколаївською областями, омивається водами Чорного моря, на півдні — з Румунією, на заході — із Молдовою. До складу області входить острів Зміїний.

Одеську область було утворено 27 лютого 1932 року, коли ЦВК СРСР затвердив постанову IV позачергової сесії ВУЦВК від 9 лютого 1932 року про створення на території Української СРР п'яти областей. У 1954 році до її складу увійшла територія колишньої Ізмаїльської області (територія від Дністровського лиману до р. Дунай).

Площа області співставна з територією таких країн, як Молдова та Бельгія.

Станом на 1 січня 2022 року кількість населення області становила 2 351 392 осіб (5,71 % мешканців України)

Одеса -  місто на чорноморському узбережжі України; місто-геройадміністративний центр Одеської області та Одеського району; культурний, освітньо-науковий, туристичний та торговий осередок країни; найбільший морський торговий порт держави; великий автомобільний та залізничний вузол. Місто являє собою окрему Одеську міську територіальну громаду. За чисельністю населення Одеса є третім в Україні містом після Києва та Харкова (станом на 1 січня 2022 року в Одесі проживало 1 010 537 осіб). В Одесі діють: машинобудівна, хімічна, нафтопереробна, харчова та легка промисловості. Також налічується 37 закладів вищої освіти, шість театрів, вісім кінотеатрів, філармонія, цирк, музеї, галереї тощо.

Історичний центр Одеси з 2009 року перебуває в попередньому спискові об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. У центральній частині міста — ансамбль будівель кінця XVIII—XIX століть у стилях класицизмуампірумодерну тощо. У межах Одеси та її околицях знаходяться кліматичні та бальнеологічні курорти. Також під містом знаходиться велика мережа підземних ходів і лабіринтів, які утворюють одну з найбільших у світі катакомб із довжиною тунелів приблизно 2,5 тисячі кілометрів.

Одеса — великий центр вищої освіти й академічної та галузевої науки.

У місті також діють 136 середні навчальні заклади[106], 25 ЗВО I-II рівнів акредитації[108] та 19 ЗВО III—IV рівнів акредитації[109][110], 11 з них мають статус національних. У всіх ЗВО навчаються близько 130 тисяч студентів[26]. Серед найвідоміших ЗВО міста є Одеський національний університет імені І. І. Мечникова та Одеський національний політехнічний університет, кожний з яких охоплює багато спеціальностей та працює у сферах гуманітарних та технічних наук відповідно. Одним із провідних закладів вищої освіти України в галузі юриспруденції є Національний університет «Одеська юридична академія». У 2019 році у рейтингу ТОП-200 вишів України було представлено 15 одеських вишів з дев'ятнадцяти.

Найвизначнішими академічними інститутами Одеси є: Фізико-хімічний інститут імені О. В. Богатського НАН України та Інститут проблем ринку й економіко-екологічних досліджень. Серед інших наукових установ міста слід також відзначити: Інститут морської біологіїОдеський археологічний музей відділення гідроакустики севастопольського Морського Гідрофізичного інституту; радіоастрономічну обсерваторію «Уран-4» Радіоастрономічного інституту тощо. Також у місті та на його околицях існує багато науково-дослідних, проєктно-конструкторських інститутів та інші організації, що працюють у різних галузях науки. Серед відомих науковців, що працювали, народилися або вчилися в Одесі багато видатних постатей: Ераст АндрієвськийОлександр БогомолецьМикола ГамаліяГеоргій ГамовВалентин ГлушкоМикола ЗелінськийДмитро ЗнойкоПетро КаришковськийСергій КорольовОлександр ЛяпуновЛеонід МандельштамПетре МелікішвіліДмитро МенделєєвІлля МечниковМикола ПироговІван СєченовВасиль ТаїровІгор ТаммКостянтин УшинськийВолодимир Філатов тощо.

Заклади культури нашої громади долучилися до святкування 90-річчя Одещини. Бібліотеки громади прийняли участь у проєкті "Історія та становлення Одеської області - Роздільнянський район", в якому висвітили історичні події рідного краю.

Також організували книжкові виставки до 90-річчя Одеської області. Будинки культури створи ли інформаційні куточки для жителів громади.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень