A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Виконавчий напис нотаріуса

Дата: 13.01.2022 14:18
Кількість переглядів: 256

Дедалі частіше виникають ситуації, коли людина отримавши заробітну плату чи пенсію або соціальну допомогу виявляє, що отримана сума значно менша ніж зазвичай. Для того, щоб з’ясувати, що сталося, людина звертається до пенсійного фонду чи управління соціального захисту. І ось тут її може чекати неприємний сюрприз – звістка про те, що з неї стягується сума заборгованості відповідно до виконавчого напису нотаріуса.

Що ж це таке - виконавчий напис нотаріуса? 

Це розпорядження нотаріуса щодо стягнення грошових сум, здійснене на документах, що встановлюють заборгованість.

Як кредитор може отримати такий напис?

Кредитор подає нотаріусу відповідну заяву та пакет документів. В свою чергу нотаріус при вчиненні виконавчого напису перевіряє лише наявність пакету документів згідно переліку.

Які це можуть бути документи?

У випадку із кредитним договором, за яким боржником допущено прострочення платежів за зобов’язаннями це

  1. оригінал кредитного договору;

  2. засвідчена стягувачем (стягувачем може буди, наприклад, кредитна спілка) виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості, тобто довідка про заборгованість особи за кредитним договором. 

Як бачимо, нотаріус не перевіряє інші обставини.

Що з таким написом відбувається далі?

Отримавши виконавчий напис, кредитна спілка спрямовує його приватному виконавцю, який перевіривши наявність в особи відкритих рахунків одразу накладає арешт на них та стягує наявні кошти.

Чи були подібні випадки у Вашій практиці?

Так, були. Як показує практика, 80% таких справ стосуються саме стягнення за кредитними зобов’язаннями. Ситуація досить типова: наприклад особа років 5 тому оформила кредит з незначною сумою 3 тисячі гривень, а згодом банк припинив свою діяльність. Не виплаченою залишилася частина суми, однак кому її сплачувати людина не знала. Аж раптом борг знову з’явився та значно виріс.

Але ж кредит дійсно формлювався?

Навіть враховуючи те, що особа дійсно колись такий кредит оформила навіть не підозрює, що такі стягнення можуть виявитися незаконними.

Що мається на увазі?

Якщо вас як боржника не було повідомлено про вимогу повернути заборгованість, або ви не згоді з сумою стягнення, або з дня виникнення заборгованості минуло більше як три роки необхідно звертатись до суду з відповідною заявою. В судовому порядку виконавчий напис нотаріуса можна визнати таким, що не підлягає виконанню, а також повернути незаконно стягнуті кошти.

Куди потрібно звертатися і скільки це буде коштувати?

Звертатись можна до суду за місцем здійснення стягнення. За подання позовної заяви про визнання виконавчого напису, таким, що не підлягає виконанню судовий збір не сплачується. 

Для отримання більш детальної інформації та юридичної допомогою звертайтеся до:

  •  Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна,  вул. Незалежності, 2; тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443;
  • Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49; тел.: (04860) 94 430.

Також знайти відповідь на юридичне запитання можна у правничій вікіпедії WikiLegalAid (https://wiki.legalaid.gov.ua/) або зателефонувавши на єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0800 213 103

 

                        Наталя Заболотна

 Головний юрист Захарівського бюро правової допомоги

                    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень