A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Музична освіта . Вокально-хорова дитяча студія .

Дата: 30.11.2021 08:59
Кількість переглядів: 375

У наш час цифрових технологій, надлишку непотрібної інформації теле, радіо мовлення, інтернету, соціальних мереж, розважальна індустрія розрахована на невибагливий смак споживача. На думку підлітка і дитини, обрушується колосальний потік інформації, й те водночас його емоційний внутрішній світ дуже складний і багатогранний у молодому віці.

Йде процес насильницького насадження поганого смаку. У 21 столітті надто мало часу приділяється розвитку духовного світу молодого підростаючого покоління.

Як допомогти дітям уникнути цих та інших мереж самовинищення, які засмоктують людину фізично та духовно?

За всіх часів це проповідувало ВИСОКЕ МИСТЕЦТВО!

Кому ж, як не нам, людям мистецтва, знайти заповітну стежку до душ наших дітей і розкрити світ Любові і Добра. Це потрібно не лише їм, а й нам, дорослим.

У листопаді 2019 року я вирішила організувати вокально-хорову студію для дітей, які люблять і бажають не лише співати, а й здобути базову музичну освіту. Звичайно, це було, та й зараз дуже важко. Розраховувала лише на свої знання, сили та величезну любов до дітей. Моя підтримка – чудові батьки дітей та моя сім'я!

Своєю метою вважаю зробити з дитини не музиканта, сильного вокаліста, а хорошу, шляхетну людину. Полюбивши хорошу музику, мої учні прагнуть краси та гармонії з усіх боків життя.

На музичних заняттях переконуєшся, наскільки тонко вони сприймають музику.

Як із цікавістю вивчають теорію музики. Знайомляться із життям та творчістю великих композиторів, класиків віденської школи. Затамувавши подих слухають складні твори. Зізнаюся, не думала, що теоретичні дисципліни зацікавлять дітей (а це курс музичної школи).

Вже через три місяці після створення колективу мої вокалісти блискуче вступили на сцені Будинку культури. Без перебільшення можу сказати, що ці чудові діти були найкращою окрасою концерту.

І коли з'явився невеликий багаж знань та умінь, ми влаштували батькам свято музики та краси – тематичні батьківські збори «Що дає дитині музична освіта?»

Про музичну освіту та виховання можна багато говорити. Це й естетичне виховання та духовне. Музика облагороджує, робить людей сердечнішими, добрішими. І ще багато, багато. І все ж таки ... Все починається з батьків. Хороші батьки важливіші за добрих педагогів. З особистого досвіду знаю, що найкращі педагоги безсилі, якщо батьки абсолютно байдужі до музики. Тому безмежно вдячна цим молодим, гарним духовно, розумним мамам та татам!

У першій частині, на розспівуванні учні продемонстрували різні види вокальної техніки: спів на різні штрихи, за нотами, визначення на слух нот і тривалостей плюс відповіді з теорії.

У другій частині діти порадували своїх батьків яскравим, виразним та артистичним виступом. Серед пісень була народна пісня "З в'юном я ходжу", яка виконувалася каноном на три партії. Це складно.

І в третій частині, безумовно, любимо слухати та насолоджуватися чудовою музикою, шедеврами світової класики. І авторів, і назву твору хлопці визначали, почувши перший акорд. Маленьким учасникам який завжди вдається згадати назву жанру інструментальної музики, як симфонія, але вони точно знають, що з Бетховена - « Це доля стукає у двері»(Симфония№9).

Наприкінці нашого заходу провели спільний конкурс-бліц. Батьки порадували. Приємно, що й вони люблять, знають та долучають своїх дітей до музичного мистецтва.

Під час виступу дітей бачила на очах у батьків сльози…сльози радості та щастя! І я щаслива, що спілкуюся, працюю з порядними, грамотними та культурними людьми.

Так хочеться, щоб у дітей була можливість займатись у гідному приміщенні з необхідним обладнанням та меблями, наявність концертних костюмів. Це один із найважливіших аспектів результативного освітнього виховання. Діти цього варті! Це наше майбутнє!

Головна мета вчителя музики не у вихованні окремих талантів, а в тому, щоб усі учні любили музику, щоб для всіх вона стала духовною потребою. Те, що втрачено в дитинстві, ніколи не відшкодувати в роки юності і тим більше у зрілому віці. Це стосується всіх сфер духовного життя дитини і особливо естетичного виховання. Чуйність, сприйнятливість до краси в дитячі роки незрівнянно глибше, ніж у пізніші періоди розвитку особистості.

 

«У душі кожної дитини є невидимі струни.

Якщо торкнутися їх умілою рукою, вони гарно зазвучать».

В.А.Сухомлинський.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень