A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Історія свята. День Батька.

Дата: 18.06.2021 11:40
Кількість переглядів: 444

Фото без опису

У більшості країн світу вже більше 100 років існує традиція вітати батьків з їх «професійним святом». Україна раніше неформально святкувала День батька в третю неділю червня або третю неділю вересня, проте з 2019 року, наші батьки також отримали свій особливий святковий день, а Україна - нове державне свято.

8 травня 2019 Кабінет Міністрів України схвалив проект указу президента про встановлення Дня батька, який щорічно відзначатиметься в третю неділю червня, як і в більшості країн світу. У цьому році свято випадає на 20 червня.

Вперше День батька відсвяткували в США (місто Спокан, штат Вашингтон) 19 червня 1910.

Під час служби в церкві, присвяченій Дню матері, жінка на ім'я Сонора Додд (Смарт) подумала про свого батька - Вільяма Смарте, який після смерті дружини сам виховував Сонора і ще 5-х дітей.

В знак поваги і любові до свого батька, жінка звернулася до місцевої влади з пропозицією ввести нове свято для всіх пап Америки. Було прийнято рішення відзначати його в День народження Вільяма Смарта - 5 червня, проте підготовка затягнулася і вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910.

Згодом ідею підтримали інші штати, але загальнонаціональним це свято стало на кілька десятків років пізніше.

У 1966 році президент Ліндон Джонсон підписав прокламацію, офіційно оголосивши третю неділю червня Днем батька. Однак Конгресмени ще довгий час не наважувалися на офіційну установу свята. День батька офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном в 1972 році.

Згодом інші країни також почали долучатися до свята.

На сьогоднішній день більше 40 країн світу щорічно вшановують чоловіка-батька. Більшість з них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Окремі країни відзначають в інші дати. Наприклад, сусідня Польща - 23 червня; Італія, Іспанія, Португалія - ??19 березня, а ось в Південній Кореї 8 травня - спільне свято матерів і батьків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень