A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Ми пам'ятаємо...

Дата: 25.04.2021 20:52
Кількість переглядів: 491

Чорнобиль ... Рівно 35 років тому, в квітні 1986 року це страшне слово прозвучало на всю планету, сповістивши світу про наймасштабнішу   катастрофу ХХ століття - вибух на 4 енергоблоці Чорнобильської АЕС, який забрав життя десятків тисяч людей. У цей день ми усвідомили, що атом може бути не тільки мирним ... Жертвуючи собою, тисячі наших співвітчизників взяли участь в ліквідації аварії на ЧАЕС, наслідки якої несли загрозу для населення не тільки колишнього Радянського Союзу, а й інших європейських країн. Жителі довколишніх територій були евакуйовані, а заражена радіацією місцевість стала зоною відчуження. З плином часу, здавалося, стирається гіркота і гострота сприйняття цієї трагедії, забуваються імена героїв, їх подвиг ...

 

У ці дн і ми привертаємо увагу як української, так і світової громадськості до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації, — наших співвітчизників і жителів інших держав. Серед них і ті, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоров’я, а інколи й життя.

З 600 тисяч, які  взяли участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 400 тисяч були жителі України.

В кінці 80-х років в Одеській області налічувалося близько 12 тисяч жителів з статусом  «чорнобильці» Серед них є наші земляки, які не дивлячись на смертельну небезпеку з честю виконали свій обов'язок - Куделін Павло Іванович, Попов Петро Тимофійович, Вольвіч Олександр Миколайович, Чернігівський Іван Васильович, Шульгін Іван Федорович, Тиханський Степан Ілліч, Стамов Андрій Пилипович, Шлюшкін Іван Іванович,  Юрков Віктор Григорович.

На сьогоднішній час  на території Одеської області залишилося близько 3 тисяч жителів – ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

На території нашої громади залишився тільки один свідок тих страшних подій – Юрков Віктор Григорович.

 

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. «Мирний атом» став для України і прилеглих земель гірше війни. Збитки від аварії на ЧАЕС доведеться відшкодувати ще дуже довго...

 

Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії, перед живими, перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

 

 Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень