A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

12 квітня - всесвітній день космонавтики

Дата: 12.04.2021 13:58
Кількість переглядів: 420

Фото без опису

12 квітня за рішенням Міжнародної авіаційної федерації відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики та, за рішенням 65–ії сесії Генеральної Асамблеї ООН, Міжнародний день польоту людини в космос.

Уперше в світі 12 квітня 1961 року громадянин Радянського Союзу Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток-1» здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши еру пілотованих космічних польотів. Політ тривав усього 108 хвилин. О 10.55 корабель із живим і неушкодженим космонавтом успішно приземлився біля села Смілівки Саратовської області (нині – Росія).

12 квітня Україна також святкує День працівників ракетно-космічної галузі, який був встановлений Указом Президента України від 13 березня 1997 року. Варто зазначити, що українські науковці зробили визначний внесок у розвиток радянської космонавтики, що дозволило СРСР бути провідною космічною державою. Наші вчені були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран». Донедавна Україна входила до п’ятірки провідних країн світу за кількістю космічних запусків, але сьогодні, переважно через брак фінансування галузі, втрачає раніше завойовані позиції. Зараз головним напрямком української космонавтики є міжнародна співпраця, зокрема участь у реалізації міжнародних проектів



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень