A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

27 лютого- річниця утворення Одеської області

Дата: 27.02.2021 13:45
Кількість переглядів: 1400

 

Одеська область — найбільша за територією область України, розташована на південному заході країни. Одна з найрозвиненіших областей країни в економічному, туристичному, культурному та науковому напрямках. На півночі та сході межує (за годинниковою стрілкою) з ВінницькоюКіровоградською та Миколаївською областями, омивається водами Чорного моря, на півдні — з Румунією, на заході — із Молдовою. До складу області входить острів Зміїний.

Одеську область було утворено постановою 4-ї позачергової сесії ВУЦВК 12-го скликання від 9 лютого 1932, її первинна територія включала міста Одеса, Зінов'євськ (нині м. Кропивницький), МиколаївХерсон і 46 районів.

У 1940 році північно-східні райони МАРСР (АнаньївськийБалтськийВалегоцулівськийКодимськийКотовськийКрасноокнянський (у тому числі колишній Ставрівський), Піщанський та Чорнянський) — передано до складу Одеської області УРСР

Під час Другої світової війни вся сучасна Одещина була окупована Королівством Румунія (жовтень 1941 — 26 серпня 1944), при цьому Буджак був включений безпосередньо до державної території Румунії як частина губернаторства Бессарабія, а терени на схід від Дністра — до ТрансністріїУ 1954 році до її складу увійшла територія колишньої Ізмаїльської області (територія від Дністровського лиману до р. Дунай).

Площа області співставна з територією таких країн, як Молдова та Бельгія.

Станом на 1 січня 2021 року кількість населення області становила 2 368 107 осіб (5,69 % мешканців України, без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень