A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Історія Великоплосківської сільської бібліотеки

Дата: 17.02.2023 14:28
Кількість переглядів: 811

Дата заснування - 1953 рік.

Історія бібліотеки почалася з 24 листопада 1953 року. Основою для створення бібліотеки послужили книги, подаровані приватними особами. Ініціатором і засновником бібліотеки була Нікітіна Анна Єрофіївна. Вона по крупицях зібрала чимало книг різноманітних по змісту.

 Перших відвідувачів бібліотека прийняла в грудні 1953 року. Ними були жителі села: колгоспники, молодь, педагогічний колектив. У 1959 році в бібліотеці був уже відкритий доступ до книг. У 1960 році бібліотека перейшла зі старого будинку в два інших: бібліотека для дорослих перебувала в провулку Млинові, завідувала бібліотекою Гальцева Зінаїда Пилипівна; бібліотека для дітей перебувала на вулиці Радянській, завідувала бібліотекою Демєхіна Зоя Борисівна. Фонд бібліотек становив кілька тисяч примірників.

 З 1978 року бібліотеки перейшли в нову будівлю будинку культури, де знаходяться по теперішній час. На той час фонд бібліотек становив 6873 примірників книг, брошур і журналів. Була філія для дорослих і дітей, а також читальна зала. Працювали в бібліотеках Гальцева З.Ф., Орлова О.І., Волкова Г.У., Демєхіна З.Б .. З 1 вересня 1978 року бібліотека увійшла до складу Великомихайлівської ЦБС. До 90-х років вона була інформаційним центром партійного, політичного, культурного та інтелектуального життя села. Книжковий фонд бібліотеки на 01. 01. 2006 році становив 26604 примірників.

Дитячий фонд становив - 11219 примірників.

 У 2006 році завідуючою бібліотекою почала працювати Кожанова Наталя Кирилівна. Бібліотека стала активним учасником соціологічних досліджень, творчих конкурсів.

 У 2011 році бібліотека - філія ЦБС стала однією з фіналісток конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету" в рамках програми «Бібліоміст». Завдяки чому бібліотека отримала нове комп'ютерне обладнання (три комп'ютери, сканер, скайп). У листопаді відбулося урочисте відкриття «Інтернет - центру», і наші читачі стали активними користувачами Інтернету. В бібліотеці діє спеціальний проект «Інформаційне поле Велікоплосковскіх аграріїв». Він спрямований на підвищення рівня інформаційної культури фахівців сільського господарства і отримання оперативної інформації про агровиробництво, розвитку фермерських та особистих господарств, забезпечують успішність в роботі і сприяють поліпшенню іміджу сільських господарств села Великоплоске.

У 2012 році бібліотекарем почала працювати Каплун  В.П. у відділі 1-4 класів. Дитячий книжковий фонд становив - 10086 примірників, а фонд бібліотеки  - 23159 примірників. Книжковий фонд на 01.01.2013 р. складає - 23269 примірників (книг і брошур 22723 екз., періодики - 542 екз. і аудіо матеріалів - 4 примірники). На даний момент бібліотека обслуговує 715 читачів (340 дітей, 119 підлітків, 256 дорослих). Наша бібліотека розкриває невичерпне світ книжкових багатств кожному, хто прагне до знань. Велика увага приділяється роботі з юнацтвом та молоддю. Для них проводяться уроки історії, конференції, тематичні виставки, презентації книг, літературні вечори, диспути. Особливу увагу бібліотека приділяє ветеранам Великої Вітчизняної війни та людям похилого віку.

  З 2014 року бібліотекарем у дитячому відділі стала працювати Чернігівська Л. І., а відділ для дорослих обслуговує Єждіна О. О. з 2015 року.

У 2019 році бібліотеки з’єднали в одне приміщення. Книжковий фонд – 15463 примірника.

  В бібліотеці діють клуби «Истоки» для дорослих  та «Волшебные петельки» для дітей.

2021 рік – Великоплосківська бібліотека почала працювати окремо від Великомихйлівської ЦБС. У січні того ж  року працює вже самостійно, як КЗ «Публічна бібліотека Великоплосківської сільської ради» Роздільнянського району Одеської області. До складу Публічної бібліотеки входять: Слов’яносербська бібліотека - філія, Новосавицька бібліотека - філія, Тростянецька бібліотека – філія.

На посаду директора була призначена Чернігівська Лариса Іванівна, посаду провідного бібліотекаря прийняла Єждіна Олена Олександрівна.

   03. 12. 2021 р. - КЗ «Публічної бібліотеки Великоплосківської сільської ради» перетворився на культурно-освітній медіа-центр. За рахунок обласного бюджету вони обладнані сучасними комп'ютерами, веб-камерою та проектором. Новий медіа-центр став центром культурного та освітнього дозвілля мешканців нашої громади. За кошти місцевих бюджетів у приміщенні бібліотеки було проведено ремонтні роботи та закуплено необхідні меблі. Після впровадження в роботу бібліотеки Інтернет-технологій значно збільшилась якість обслуговування читачів. Бібліотека перейшла на новий технологічний рівень роботи, підвищила свій імідж у населення та місцевої влади.

     27. 09. 2022 – відкриття музейної кімнати з нагоди 200 - річчя  села Великоплоске

   Протягом усієї своєї діяльності бібліотека докладає всіх зусиль для здійснення всіх напрямів діяльності, бере участь у різноманітних проектах та конкурсах. За сумлінну та старанну працю бібліотеку нагороджено подяками, грамотами та дипломами:

  • Подяка в номінації «джерело знань» - 2018 р
  • Диплом за участь в обласному огляді – конкурсі :Спільна просвітницька і популяризаторська діяльність бібліотек, клубних закладів і музеїв області, як шлях патріотичного виховання», присвяченого Року охорони культурної спадщини в Україні. А також в номінації «За краще висвітлення на блозі, сайті закладу заходів за тематикою огляду» - 2019 р
  • Подяка колективу Великоплосківської бібліотеки за сумлінну працю, інноваційний підхід до збереження і примноження культурних традицій Великомихайлівщини та з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек – 2020 р
  • Участь «Амбасадор музею української книги»  – 2021 р
  • Диплом за активну участь в обласному конкурсі відео презентацій «Народні традиції Одещини  - спадщина тисячоліть», присвячений до 90-річчя утворення Одеської області – 2022 р
  • Грамотами нагороджуються директор та провідний бібліотекар за особистий внесок у збереженні історичної спадщини рідного краю, за активну участь у житті села, збір інформаційного матеріалу та експонатів минулого для музейної кімнати, створення умов для розвитку у сучасної молоді та з нагоди 200 - річчя  села Великоплоске.
  • ІІ Всеукраїнському онлайн-конкурсу із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих» 2023

На цьому історія нашої бібліотеки не закінчується. Бібліотека живе, працює  і створює свою історію - історію сьогодення, до якої увійдуть нові досягнення, нові факти і результати плідної діяльності нашої сільської бібліотеки.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень