A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Сієм0, сіємо, посіваємо З Новим роком вас вітаємо!

Дата: 14.01.2021 12:52
Кількість переглядів: 754

Фото без опису

Традиції Старого Нового року .

Вечір напередодні Старого Нового року називають Маланкою або Щедрим вечором. У цей час прийнято накривати багатий стіл, де головною стравою є щедра кутя. Також 13 січня проводяться веселі народні гуляння з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів. Компанії щедрувальників ходять по домівках, співають щедрівки, танцюють, за що їх господарі обдаровують частуванням і грішми.

А з самого ранку 14 січня хлопчики і хлопці починають посівати. Потім к ним приєднуються дівчатка. Спершу вони засівають зерном у своєму домі, потім у будинках хрещених, родичів та сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю в новому році.

Традиції Старого Нового року включають і ворожіння. Так, ніч з 13 на 14 січня вважається однією з найдоцільніших для того, щоб дізнатися ім’я судженого і зазирнути у своє майбутнє.

В нашій місцевості було поширене ворожіння за допомогою чобота. Дівчина кидала чобіт о 12-ої години через хатину, «носок» чобітка показував «сторону», з якої прийдуть свати до хати дівчини.

Також було поширене ворожіння на заможність майбутнього чоловіка. Дівчина клала прикраси мідну, срібряну, золоту у чашу з зерном. Навмання вибирала з чаші прикрасу. Якщо вона була мідна, жених буде з бідної сім’ї,

якщо срібна- із заможної сім’ї,  якщо золота – із дуже багатої сім’ї.

У народі вірили, що пророкування цієї ночі найправдивіші й саме в цей час можна побачити уві сні свого майбутнього чоловіка, поклавши під подушку зачарований список з іменами наречених.

Прикмети та повір’я на 14 січня

Вважається, що на Старий Новий рік не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, що рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Не можна нічого давати в борг, інакше весь рік у боргах проведеш. Якщо 14 січня винести сміття, то разом із ним щастя з хати винесеш.

Крім того, наші предки вірили, що народжена на Василя дитина буде щасливою і здоровою все життя.

Існують і погодні прикмети. Так, сніг нам старий Новий рік віщує пізню весну і сніжну зиму. Південний вітер цього дня обіцяє спекотне і тривале літо, північний – урожай горіхів, східний – достаток фруктів, а західний – риби і молока.

Вітаємо вас зі Старим Новим роком! Бажаємо вам здоров'я, щастя, душевної чистоти. Нехай Господь благословить вас на важливі справи і допоможе досягти результату.

З повагою відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень