A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ОДЕСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ: Працюйте легально – це захистить ваші права

Дата: 31.07.2020 15:12
Кількість переглядів: 641

 

Для працівників, які вже працюють, та для тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти способи виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення, адже офіційне працевлаштування — це певна гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.
 
Сьогодні широко поширене таке явище, як використання найманої праці громадян без оформлення з ними трудових відносин. Ті громадяни, яких влаштовує неофіційна робота і зарплата в конвертах, не завжди усвідомлюють глибину небезпеки, яка чекає їх. Множачи доходи роботодавця, погоджуючись працювати без відповідного оформлення трудових відносин шляхом укладання трудового договору з роботодавцем, вони добровільно в розквіті сил стають соціально-незахищеними, позбавляючи себе права на:
заробітну плату в розмірі не нижче мінімальної;
робочий тиждень тривалістю не більше 40 годин;
гідну пенсію в старості;
оплачувану відпустку та грошову компенсацію за невикористані дні відпустки;
доплати за роботу в нічний час, понаднормову роботу і за роботу в святкові дні;
вихідну допомогу при звільненні у зв'язку зі скороченням штатів, з реорганізацією або ліквідацією суб'єкта господарської діяльності;
допомогу з тимчасової непрацездатності в разі хвороби і на грошову компенсацію втраченого здоров'я і працездатності в разі каліцтва.
Крім того, необхідно відзначити, що жінки, які працюють нелегально, втрачають повноцінну допомогу по вагітності та пологах, а також оплачувану відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.
Керівники підприємств, де неофіційно використовується робоча сила, також ризикують: контролюючі органи можуть накласти на них штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства та отримання тіньових доходів.
Важливо, що в основному обіцяна висока зарплата виплачується в значно меншому розмірі або взагалі не надається, а в критичних ситуаціях - у разі хвороби, нещасного випадку на виробництві - людина наодинці залишиться зі своїми проблемами, не зможе навіть звернутися до суду за належними їй виплатами, оскільки трудові відносини не були зафіксовані. Тому не варто спокушатися на тіньові заробітки, потрібно дбати про матеріальне забезпечення в старості ще в працездатному віці.
Державна служба зайнятості пропонує лише легальну зайнятість. Вакансії у вільному доступі знаходяться на веб-сторінці Одеського обласного центру зайнятості: https://ode.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень